Британска комисия иска по-строг контрол и глоби за социалните мрежи

В специален доклад се посочва, че платформите трябва да носят повече отговорност за съдържанието, което се публикува

Британска комисия иска по-строг контрол и глоби за социалните мрежи
Обединеното кралство трябва да държи технологичните компании отговорни за „вредното и незаконно съдържание на техните платформи“. Това е становището на Комисията по цифровите технологии, медиите, спорта и културата към британския парламент. В своя доклад депутатите от Комисията посочват, че „фалшивите новини“, чието разпространение е все по-лесно заради социалните мрежи, дезинформират населението и заплашват устоите на демокрацията.

Докладът на Комисията е изготвен след разследване, продължило повече от година. В него са разгледани проблемите, свързани с дезинформацията, разпространявана чрез социалните мрежи. Също така е наблегнато на влиянието от феномена „фалшиви новини“ върху кампанията по Brexit, която завърши с референдум и стартиране на процеса по напускане на ЕС.

Препоръките в доклада, ако бъдат приети от парламента, биха променили радикално начина, по който Великобритания третира технологичните компании. Комисията предлага нови данъци и глоби за компании като Facebook и Twitter. Също така е записано, че правителството трябва да установи „ясна правна отговорност“ на технологичните компании и да предприеме действия срещу съдържание, което се смята за „вредно и незаконно“.

Тази конкретна Комисия е в тясна връзка с членове на Конгреса в Съединените щати, които също разследват въпроси, свързани с разпространението на дезинформация в социалните медии и участието на Русия в нея. Мнозина виждат европейските страни като водещи към по-голяма регулация за технологичните компании.

Технологичните компании не са пасивни платформи, на които потребителите въвеждат съдържание, а възнаграждават това, което е най-ангажиращо“, пише комисията. Те са се възползвали много от този модел. Това манипулиране на сайтовете от технологичните компании трябва да стане по-прозрачно, пише в доклада.

Също както финансовите отчети на компаниите се одитират и контролират, следва да се извърши одит и проверка на нефинансовите аспекти на технологичните компании, включително техните механизми и алгоритми за сигурност, за да се гарантира, че те работят отговорно, пише още там.
Коментари: 0