Британската икономика потъва, докато бизнесът се надява на отскок

Третата национална блокада във Великобритания забави възстановяването на страната и рязко изтри напредъка ѝ

Британската икономика потъва, докато бизнесът се надява на отскок

Снимка: Pixabay

780 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Третата национална блокада във Великобритания, която цели да спре разпространението на новите COVID щамове, забави икономическото възстановяване на страната и рязко изтри напредъка, който беше постигнат през декември. Въпреки свиването в началото на 2021 г. бизнесите в страната са оптимистично настроени за първото тримесечие на годината поради напредъка с ваксинацията, предава Reuters, позовавайки се на проучването на IHS Markit.

Окончателните данни за индекса обхващащ бизнеса и производителите на услуги, според Composite Purchasing Managers ’Index (PMI) – се отчита спад до 41.2 през януари от 50.4 през декември.

Докладът показва още, че това е най-ниското ниво на индекса от май 2020 г., но не е толкова ниско, колкото по време на първото блокиране във Великобритания, когато се срина до 13.8.

Бързото разпространение на ваксината срещу COVID-19 в страната обаче възвърна доверието на фирмите към правителството и ги обнадежди, че скоро отново ще се върнат към нормалния живот.

„Докато британската икономика е напът да се свие рязко през първото тримесечие на 2021 г., бизнесът остава уверен, че забавеното търсене и облекчаването на пандемичните ограничения ще осигурят трамплин за възстановяване по-късно тази година“, заявява Тим Мур, икономически директор в IHS Markit.

Междувременно данните отчитат, че само индустрията на услугите, която представлява основна част от британската икономика, е спаднала до 39.5 през януари от 49.4 през декември, което е най-ниската стойност от май 2020 г.

Подкрепи Economic.bg