Британската икономика с най-слаб ръст от 2012 г. насам

За 2019 г. обаче прогнозите са за още по-голямо забавяне и дори евентуално рецесия

Британската икономика с най-слаб ръст от 2012 г. насам

Снимка: Pixabay

396 ~ 3 мин. четене
Икономиката на Великобритания нараства с най-бавния си годишен темп за последните шест години през 2018 г. след рязко свиване през декември.

Растежът през годината е 1.4%, което е спад спрямо 1.8% през 2017 г. и най-бавният темп от 2012 г. насам, съобщиха от Службата за национална статистика (ONS).

Статистическата служба посочва спада на производството и спада в автомобилния сектор за забавянето, наред с други фактори.

Прогнозите за 2019 г. са за по-бавен растеж поради несигурността от Brexit и по-слабата световна икономика.

Според ONS, тримесечният растеж също се забавя, като се понижава до 0.2% през трите месеца до декември - от 0.6% през трите месеца до септември.

Въпреки това финансовият министър Филип Хамънд каза, че данните показват, че икономиката остава "фундаментално силна" и че не предвижда рецесия.

Забавянето беше очаквано, но икономиката удря спирачките по-здраво, отколкото смятаха икономистите, коментира Би Би Си.

Ръстът през тримесечието беше по-слаб от очакваните 0.3%. И тези цифри изглеждат обезпокоителни.

Според прогнозите на ONS за декември брутният вътрешен продукт е спаднал с 0.4%.

Това включва спад в сферата на услугите (ресторанти и търговия на дребно и т.н.), който се очаква да е спаднал с 0,2% спрямо месец по-рано.

Това е единственият случай от 2012 г. насам, когато услугите, строителството и производството отчитат спад.

Кои сектори са най-засегнати?

Според ONS цифрите отразяват забавяне в редица индустрии, тъй като свързаните с Brexit проблеми са свързани с решения за бизнес разходи.

През последното тримесечие на миналата година производството на автомобили е спаднало с най-високата си стойност от почти десетилетие - 4,9%.

Строителството отчита спад от 0.3%, а бизнес инвестициите - от 1.4%.

И докато доминиращият сектор на услугите продължава да се разраства, растежът се забавя до 0.4% след силното представяне през лятото.

Ръстът от 1.4% за 2018 г. е най-ниският от 2012 г. насам, когато икономиката също нараства с 1.4%. 
Последният по-лош ръст от този е през 2009 г., когато икономиката се свива с 4,2%.

Brexit ли е виновен?

Тедж Парик, старши икономист в Institute of Directors, заяви, че продължаващата несигурност около Brexit е "главният заподозрян" зад по-слабата икономическа активност.

Понастоящем съществува тенденция за растеж, тъй като някои фирми са принудени да задържат големите инвестиции и да се ангажират със запазване на запасите.

"Първата половина на 2019 г. ще доведе до нови предизвикателства за икономиката на Обединеното кралство. Забавянето на Китай и слабият растеж в Европа вероятно ще повлияят на британските износители."

Бен Бретел, старши икономист в Hargreaves Lansdown, казва: "Няма съмнение, че несигурността около Brexit е причина за разочароващите цифри, макар че опасенията за световната търговия също ще изиграят роля".

Задава ли се рецесия?

Миналата седмица Bank of England обяви прогнозата си за тази година за растеж от 1.2% - най-бавният от 2009 г. насам, когато икономиката беше в рецесия.

Банката дори обяви вероятност 1 към 4 за рецесия през втората половина на тази година.

Пол Дейлс, главен икономист за Великобритания в Capital Economics, коментира: "Има малка надежда за възстановяване в началото на тази година. Но ако може да се надяваме на някакъв тласък, това е, че голяма част от дейността, задържана поради Brexit, може да тръгне отведнъж - или ако - има сделка.

Какво се случва с британската търговия?

Отделно, ONS публикува данни, показващи че търговският дефицит на Великобритания леко се е увеличил през последните три месеца на годината с 900 милиона паунда до £ 10,4 милиарда.

Като причини се посочват повишаването на вноса на стоки, включително коли и химикали.

Сюрен Тиру от Британската търговска камара, заяви, че това е още едно доказателство, че "забавянето на световния растеж и продължаващата несигурност покрай Brexit правят условията за търговия за британските износители по-предизвикателни".
Подкрепи Economic.bg