Британската инфлация се изстреля до 9-годишен рекорд

Цените са движени от поскъпването в ресторантите, а икономистите смятат, че ефектът ще е временен

Британската инфлация се изстреля до 9-годишен рекорд

Снимка: БТА

512 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Британската инфлация се изстреля до 9-годишен рекорд през август, показва националната статистика. Покачването на цените е породено до голяма степен от еднократното увеличение във връзка с държавната схемата „Яжте навън, за да помогнете“. Тя покриваше 50% от консумацията в ресторантите и реално цените паднаха много (изключвайки правителствената подкрепа).

Потребителската кошница е поскъпнала с 3.2% на годишна база миналия месец след 2% ръст през юли. Августовското покачване е най-голямото от март 2012 г., съобщи Службата за национална статистика.

На месечна база ситуацията изглежда още по-„нестандартна“. Средният скок на цените през август спрямо юли е 1.2%, което е най-рязкото увеличение от началото на подробните статистически записи през 1997 г.

Проучване сред икономисти на Reuters показваше, че цените са нараснали средно с 2.9% на годишна база.

„Голяма част от това увеличение вероятно ще бъде временно, тъй като миналата година цените на ресторантите и кафенетата спаднаха значително поради схемата „Яжте навън, за да помогнете“, докато тази година те се повишиха“, казва статистикът на ONS Джонатан Атхау.

Първоначалната реакция на пазара към данните беше ограничена.

През август 2020 г. правителството предложи на посетителите 50% отстъпка до 10 паунда ($13.82) на човек за хранене между понеделник и сряда, за да даде тласък на икономиката и да насърчи хората да харчат пари отново след блокировките заради пандемията.

Цените на ресторантите представляват повече от половината от нарастването на основната инфлация миналия месец, пише Reuters.

Все пак по-рязкото от очакваното нарастване на цените ще бъде забелязано от Банката на Англия, която обмисля дали да прекрати предсрочното плана за стимулиране, стартиран в разгара на пандемията от COVID-19 миналата година.

„По-високата инфлация неизбежно ще повдигне въпроси пред Банката на Англия относно сроковете за затягане на паричната политика и повишаването на лихвите, за да се ограничат инфлационните рискове още“, каза Яел Селфин, главен икономист в KPMG UK.

„Въпреки това всяко затягане сега рискува да попречи на възстановяването, преди да има шанс да се задържи, така че е възможно отлагане до средата на следващата година.“

Подкрепи Economic.bg