Британски депутати викат Зукърбръг на изслушване в парламента

Те искат да чуят лично от него как данните на 50 млн. души във Facebook са изтекли

Британски депутати викат Зукърбръг на изслушване в парламента

Снимка: БТА

Депутати от Острова са отправили покана към съоснователя и главен изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг лично да им сподели своята гледна точка по скандалния казус с изтичането на данни на 50 млн. потребители на социалната мрежа. Политиците искат да разберат как компанията Cambridge Analyticа се е сдобила с тях, предават световните агенции. 

Преди броени дни стана ясно, че анализаторската фирма е използвала лични данни на десетки милиони хора, за да таргетира по-прецизно политическите послания на настоящия американски президент Доналд Тръмп по време на предизборната му кампания през 2016 г. 

Деймиън Колинс, председател на многопартийната комисия по култура медии и спорт към Камарата на общините, твърди, че многократно е отправял въпроси към Facebook по какъв начин компании вземат данни за потребителите на мрежата и дали го правят със или без съгласието на хората. 

Зукърбърг е повикан заради „катастрофалния провал на този процес“, заявява Колинс, депутат от управляващата Консервативна партия. „Отговорите на вашите служители постоянно омаловажаваха този риск и подвеждаха комисията“, пише той в отворено писмо до съоснователя на най-голямата социална мрежа в света. 

Оглавяваната от Колинс комисия проучва ролята на Facebook за разпространяването на дезинформация за британската политика. 

Скандалът с Cambridge Analyticа предизвика бурни реакции в последните дни. Европарламентът обяви, че стартира разследване по случая, инвеститорите логично се отдръпнаха от Facebook, чийто акции се понижиха драстично. На фона на всичко това от социалната мрежа изтъкват, че става дума за „нарушаване на личните данни“. 
Коментари: 0