Британските депутати нарекоха Facebook „дигитален гангстер“

Социалната мрежа умишлено е нарушавала законите за лична неприкосновеност и конкуренция

Британските депутати нарекоха Facebook „дигитален гангстер“

Снимка: Pixabay

428 ~ 2 мин. четене
Британските законодатели обвиниха Facebook в нарушение на законите за неприкосновеността на личните данни и конкуренцията, предава CNN, цитирайки техен доклад за дезинформацията в социалните медии. В него се казва още, че изпълнителният директор на компанията Марк Зукърбърг е демонстрирал „презрение“ към парламента на Острова, като отказа да се яви пред тях.

Facebook “умишлено и съзнателно“ е нарушила законите за поверителност на данни и конкуренцията, посочват още от Комисията по дигитални, културни, медийни и спортни дейности. Изводът е направен след анализ на част от вътрешнофирмената кореспонденция, включително между Зукърбърг и ръководители на компанията. . 

Документацията, попаднала в ръцете на британските власти, е свързана с дело в Калифорния срещу Facebook. Депутатите се сдобиха с нея в края на миналата година, като тя им бе дадена от малката компания Six4Three, която стои зад делото.

Документите показват, че Facebook е „готова да отмени настройките за поверителност на потребителите си, за да прехвърли данни“ на разработчиците на приложения. Обвинението посочва още, че социалната мрежа е можела да остави някои разработчици „гладни“ откъм данни, принуждавайки ги да излязат от бизнеса. 

„На компании като Facebook не бива да се позволява да се държат като „дигитални гангстери“ в онлайн света“ и да гледат на себе си като че са извън закона, се казва още в доклада. 

По повод доклада Facebook заяви, че не е нарушила законите за защита на личните данни или конкуренцията. Компанията „подкрепя ефективното законодателство в областта на неприкосновеността на личния живот“ и е „отворена за смислени регулации“, казва Карим Палант, мениджър на Facebook във Великобритания, в свое изявление.

През декември Facebook настоя, че документите по делото от Six4Three са били „селективно изтекли“, за да се покаже „само една страна на историята“. В тази връзка много медии поискаха калифорнийският да направи цялата документация публична.

Твърденията по този казус идват след тежката 2018 г. за Facebook, още в началото на която компанията бе замесена в скандала с Cambridge Analityca. Тогава стана ясно, че данните на десетки милиони потребители на социалната мрежа са използвани за политическа пропаганда по време на президентските избори в САЩ, когато за държавен глава бе избран Доналд Тръмп, а и при гласуването на референдума за Brexit във Великобритания.
Подкрепи Economic.bg