Британските фирми се съвземат и започват да търсят нови кадри

Правителствените механизми за запазване на заетостта са спасили около 10 млн. служители от безработица

Британските фирми се съвземат и започват да търсят нови кадри

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Повече от половината работодатели във Великобритания възнамеряват да наемат персонал през следващите три месеца, сочат данните от проучването на Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD). Изследването е направено сред 2000 компании, а резултатите отчитат най-високи стойности от една година насам. 

Тези 56%, които ще наемат служители, са в секторите здравеопазване, финанси и застраховане, образование и информационни и комуникационни технологии.

Това са първите признаци на положителни перспективи за заетост, които наблюдаваме от една година“, казва Гервин Дейвис от CIPD, цитиран от BBC.

Проучването показва още, че броят на фирмите, които планират да съкратят персонал през първото тримесечие на 2021 г., е спаднал от 30 на 20% в сравнение с предходния тримесечен период.

През периода септември – ноември бе отчетено ниво на безработицата от 5%, по данни на Службата за национална статистика (ONS). Това е увеличение с 0.6% спрямо предходните три месеца и означава, че 1.72 милиона души са били без трудово препитание. През ноември са отчетени 819 000 по-малко работници във ведомостите на британските компании, отколкото в началото на пандемията, показва още изследването.

Хотелиерският сектор е най-силно засегнат от кризата. Една трета от загубените работни места са в него, а следващият най-потърпевш е търговията на дребно.

„Само 36% от работодателите в хотелиерството възнамеряват да наемат нов персонал“, посочва Дейвис.

По данни на Службата по несъстоятелност работодателите, планирали съкращения през януари, наброяват 292 – най-ниското ниво от началото на пандемията. 

Дейвис уточнява, че правителствените стимули, които трябва да приключат на 30 април, забавят хода на съкращенията, но те са неизбежни. Мерките, чрез които се запазват работните места в британските фирми, са стрували на правителството 64 млрд. долара до декември. Бизнесите призоваха финансовия министър Риши Сунак да удължи помощите за засегнатите бизнеси, така че да се избегне тотално затваряне. Какви ще са конкретните му действия, предстои да стане ясно на 3 март, когато ще бъде обявен държавният бюджет. Надеждата е, че мерките ще бъдат  удължени до есента.

Досега по схемата за запазване на работни места на Острова са спасени около работните места на 10 млн. служители. Дейвис поясни, че дори и стимулите да бъдат удължени не са изключени съкращения в частните компании, ако британската икономика претърпи ново сътресение.

Коментари: 0