Британският финансов министър ще поиска референдум за сделката по Brexit

Аргументът ще е, че в момента Великобритания не може да се позволи предсрочни парламентарни избори

Британският финансов министър ще поиска референдум за сделката по Brexit

Снимка: БТА

8214 ~ 1 мин. четене

Британският финансов министър Филип Хамънд ще поиска да се проведе втори референдум по Brexit, за да се сложи край на хаоса по темата, пише Reuters. Искането за новото обществено допитване ще бъде аргументирано с факта, че в момента Великобритания не може да си позволи провеждането на нови парламентарни избори, за да дойде ново правителство, което да има друга стратегия за Brexit.

Хамънд, който предпочита страната му да остане в ЕС, планира да използва днешното заседание на британския кабинет, за да призове депутатите и премиера Тереза Мей да дадат право на британските граждани да решат дали да се приеме договореното с ЕС споразумение за Brexit. Очаква се финансовият министър да заяви, че британското правителство трябва или да намери компромис около споразумението с Брюксел, или да признае, че парламентът се е провалил, и да остави хората да решат дали документът е приемлив за тях.

Снощи парламентът в Лондон вчера не успя да събере мнозинство за каквато и да е алтернатива на споразумението за Brexit. В опит да решат патовата ситуация британските депутати вчера по четири, изготвени в последния момент, алтернативни варианта за Brexit. Всяка една от възможностите обаче бе отхвърлена от народните представители. Опцията, която бе най-близо да събере мнозинство, беше предложението Великобритания да остане в митническия съюз на ЕС след Brexit. За приемането на този вариант не достигнаха три гласа. Идеята да се проведе втори, потвърждаващ, референдум за Brexit пък събра най-много общо гласове, но беше отхвърлена с 292-280.

Коментари: 0