Британският парламент категорично подкрепи извънредните избори

Лейбъристите и Либерал демократите също искат предсрочен вот

Британският парламент категорично подкрепи извънредните избори

Британският парламент категорично подкрепи идеята на премиера Тереза Мей за провеждането на извънредни избори през лятото, съобщиха британските медии. 

С огромно мнозинство – 522 гласа „За“ и едва 13 „Против“ депутатите от Камарата на общините одобриха предложението на Мей. Това значително надхвърли квалифицираното мнозинство от 2/3, необходимо за провеждането на предсрочен вот. В подкрепа на идеята на премиера гласуваха дори основните противници на сегашното правителство – Лейбъристите и Либерал демократите. Единствено шотландските националисти се въздържаха.

Мей заяви, че нов мандат ще засили позицията й в преговорите за Brexit и ще гарантира сигурност и стабилност в бъдеще. Тя обяви, че се отваря възможност за провеждане на изборите преди фактическото начало на преговорите, а на страната е необходимо силно лидерство, за да премине успешно през процеса.

Според социологическите проучвания настоящият премиер се радва на голямо обществено доверие и вероятно ще спечели предстоящия вот. Очаква се консерваторите да увеличат парламентарното си мнозинство и значително по-лесно да прокарват необходимите закони в процеса на преговорите.

Мей смята, че сега е точният момент за избори и бърза предизборна кампания, а не през 2019 г., когато преговорите между Лондон и Брюксел ще са в разгара си. Предсрочен вот би осигурил „5 години стабилност и сигурност“ и ще помогне на Великобритания да се подготви за живота извън ЕС.

Макар и да получи подкрепата на Лейбъристите в гласуването, британският премиер бе остро критикуван от лидера им Джеръми Корбин, заради промяната в позицията й. През последните месеци Мей категорично отхвърляше възможността за предсрочен вот. Корбин я критикува и заради отказа й да участва в телевизионен дебат с лидерите на останалите партии, заявявайки, че е уплашена.

Коментари: 0