Британският парламент ще реши дали ще има Brexit

Единствено депутатите, а не правителството, имат право да вземат подобно решение

Британският парламент ще реши дали ще има Brexit

Единствено британският парламент, а не правителството, има правото да реши дали да се задейства процедурата по Brexit. Това постанови Върховният съд на Обединеното кралство, предадоха английски медии.

„Основен принцип в британската конституция е, че парламентът е суверенен“, заяви председателят на най-висшата съдебна инстанция лорд Томас Сюмгийд.

Решението на върховните съдии най-вероятно ще забави напускането на ЕС и ще е голяма пречка за правителството на Тереза Мей, която настояваше кабинетът да има последната дума кога да започне процесът.

Съдебното решение може да подкопае авторитета на премиера Мей в преговорите с останалите държави членки в навечерието на оттеглянето на Великобритания от ЕС. То обаче може да се обжалва пред Върховния съд, а изслушването вероятно ще се състои в началото на декември.

Чрез прехвърлянето на отговорността за Brexit на депутатите тримата върховни съдии се впускат към неизследвани части на британската конституция.

В последните месеци правният спор във Великобритания се съсредоточи върху член 50 от Договора за Европейския съюз, който гласи, че всяка държава-членка може да напусне „в съответствие със собствените си конституционни изисквания“.

Този неопределен термин даде възможност на двете страни (про и анти Brexit, б.р.) да го интепретират по противоположни начини.

Почти 3 седмици бяха необходими на Върховния съд, за да обяви решението си. Адвокатите на правителството твърдят, че министър-председателят има правото, по силата на кралския прерогатив – неговите изпълнителни правомощия, да изпълни официалното уведомление.

Съперниците им смятат, че се изисква одобрението на парламента и законодателната власт за подобна фундаментална промяна, която би лишила милиони британски граждани от техните граждански права.

Ако министрите сами задействат Brexit, това би подкопало авторитета на парламента, твърдят съперниците.    

Коментари: 0