Британското правителството постигна сделка за спасяване на Flybe

Ще бъдат преразгледани таксите, които се събират за ппевоза на пътници

Британското правителството постигна сделка за спасяване на Flybe

Снимка: Wikipedia

Британското правителство одобри план за спасяване на проблемната регионална авиокомпания Flybe. Министрите се съгласиха да работят с Flybe, за да изготвят план за погасяване на значителни данъчни задължения, които се смята, че достигат 100 милиона паунда, предаде Би Би Си.

Междувременно собствениците на фирмата се съгласиха да вкарат повече пари в губещата авиокомпания.

Министърът за бизнеса Андреа Лийдом каза, че сделката ще спаси компанията.

Това ще бъде облекчение за осемте милиона пътници, които летят с авиокомпанията всяка година.

Главният изпълнителен директор на собственика на British Airways обаче атакува този ход като злоупотреба с публични средства.

В писмо до министъра на транспорта Грант Шапс, копие от което Би Би Си притежава, Уили Уолш поставя въпроса защо данъкоплатците поемат отговорност за лошото управление на авиокомпанията. Той посочва, че един от най-големите акционери на Flybe - Virgin Atlantic, е част от собствеността на американската Delta, една от най-големите и печеливши авиокомпании в света.

Flybe обслужва десетки вътрешни маршрути във Великобритания, които не се извършват от други авиокомпании, което го прави най-големият превозвач до някои регионални летища, като Нюкей.

"Flybe играе критична и уникална роля в авиационната система на Обединеното кралство, подкрепяйки развитието на регионите, осигурявайки основна свързаност с бизнеса и стимулирайки растежа на търговията", казва в приветствие шефът на Асоциацията на летищните оператори Карън Ди относно спасителната сделка.

Като част от споразумението акционерите на Flybe, които включват Virgin Atlantic и Stobart Group, се съгласиха да вложат повече пари в бизнеса.

Правителството обеща да преразгледа пътническите такси в размер на 26 британски лири, които се начисляват при вътрешните полети в Обединеното кралство, което допринася към загубите на авиокомпанията.

Flybe, която лети до 170 различни дестинации, изпадна в затруднение поради тежестта на приблизително 106 милиона британски лири такси за пътници на въздушен транспорт, както и поради забавяне на търсенето, което навреди на финансите на авиокомпанията.
Коментари: 0