Британците ще плащат по 7 евро за пътуване до ЕС

ЕС разработва нова система за безвизово пътуване за граждани на страни извън блока

Британците ще плащат по 7 евро за пътуване до ЕС

Снимка: Pixabay

Британците ще трябва да плащат на всеки три години €7 (£ 6.30), за да пътуват в страните от ЕС след Brexit.
Европейската комисия потвърди, че пътуващите от Обединеното кралство няма да се нуждаят от виза, но ще трябва да платят 7 евро за безвизово разрешително за пътуване.

Документът се нарича ETIAS (Европейска система за информация и разрешение за пътувания) и въпреки че все още не е стартиран, се очаква да влезе в сила през 2021 г.

Изискването за пътуване не е само за Обединеното кралство, а за много страни извън ЕС, чиито граждани имат право на безвизово пътуване - общо 61 на брой, съобщава Би Би Си.

Гражданите на държавите от ЕС, каквито в момента са и британците, могат да пътуват свободно навсякъде в ЕС.

Но всеки от страна извън ЕС трябва да кандидатства за виза - освен ако не е от специален списък от 61 страни с право на безвизово пътуване, сред които и САЩ, Япония и Австралия. Граждани от тези 61 държави могат да пътуват в шенгенската зона на ЕС до 90 дни без виза.

Въпреки това, поради кризата с имигрантите и тревогите по отношение на сигурността по отношение на тероризма, ЕС реши да въведе по-голям контрол върху страните в този специален списък.

ETIAS - формуляр за електронно заявление - ще е европейската версия на американския формуляр ESTA, който струва 14 долара. 

Според споразумението  за Brexit гражданите на ЕС и гражданите на Великобритания ще могат да пътуват свободно с паспорт или лична карта до края на преходния период през 2020 г.

След като този период приключи, Европейската комисия предложи безвизови пътувания за граждани на Великобритания, които идват в ЕС за кратък престой, докато Великобритания предлага същото в замяна.

Но въпреки че не се нуждаят от виза, гражданите на Великобритания ще се нуждаят от разрешително ETIAS.

Попълването на формуляра, който ЕС описва като "необходима и малка процедурна стъпка", ще отнеме не повече от 10 минути, а всеки на възраст между 18 и 70 години трябва да плати таксата.

Данните, необходими за формуляра за кандидатстване, ще включват паспортна информация, както и основни въпроси относно регистрите за съдимост или медицинското състояние.

След получаване на одобрение документът ще важи 3 години за неограничен брой пътувания в ЕС.
Коментари: 0