Броят на безработните през януари е най-нисък от 16 години насам

Вижте кои са били най-търсените професии през месеца

Броят на безработните през януари е най-нисък от 16 години насам
2339 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Равнището на безработица през януари 2019 г. е 6,4%. Регистрираните безработни в бюрата по труда са 209 308, което е рекордно нисък резултат за този период на годината от въвеждането на статистиката на Агенция по заетостта през 2004 г. На годишна база се наблюдава лек ръст от 0,8 процентни пункта, а на месечна - ръст от 0,3%, обусловено от характерната за сезона по-слаба икономическа активност. 

Новорегистрираните безработни през януари са 32 756, като от тях 1861 са били неактивни (т.е. нито заети, нито учащи, нито са търсили работа). Общо 17 681 души са постъпили на работа, като 90,3% от тях са устроени в реалната икономика. През месеца са били регистрирани като търсещи работа 609 души от учащите лица и пенсионерите. 

1696 лица са постъпили на работа в резултат на изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта, като 1 653 са по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, 25 – по мерки и 18 – по програми за обучение и заетост.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през януари са 13 859, като 73.8% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (31.0%), държавното управление (13.9%),  търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (13.4%), хотелиерството и ресторантьорството (6.9%), административните и спомагателните дейности (5.6%), строителството (4.2%) и др.

Най-търсените групи професии през месеца са: персонал, полагащ грижи за хората; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; оператори на стационарни машини и съоръжения; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; продавачи; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и други.         

Подкрепи Economic.bg