Броят на евроскептиците продължава да расте

Над 70% от гърците са против ЕС

Броят на евроскептиците продължава да расте
Европейският съюз има все по-малко подкрепа сред седем от страните членки на съюза, показва проучване на изследователския център от САЩ "Пю Рисърч Център", пише "Индипендънт".

Над 60% от френските гласоподаватели имат негативно отношение към ЕС, докато почти половината избиратели в Германия, Испания, Италия и Холандия са станали евроскептици. 71% от гърците са против ЕС, което е значително повече от 48-процентовата опозиция във Великобритания.

Проучването показва огромната задача, представена пред Брюксел за възстановяването на увереността в организацията след финансовата криза и начинът, по който той се справя с бежанския наплив от Сирия и Северна Африка.

През 2004 г. 69% от французите и 58% от германците подкрепят Европейския съюз. Същевременно тогава нито една европейска държава няма повече евроскептици от еврооптимисти.

68% от гърците, 65% от британците, 47% от шведите, 44% от холандците, 43% от германците, 39% от италианците искат част от правомощията, предоставени на централните европейски органи в Брюксел да бъдат върнати обратно на държавите членки.
Коментари: 0