Броят на китайските туристи в САЩ намалява за първи път от 15 години

Основа причина е влошаването на отношенията между двете държави

Броят на китайските туристи в САЩ намалява за първи път от 15 години
388 ~ 1 мин. четене

Потокът от китайски туристи в САЩ падна през 2018 г. за първи път от 15 години. Това става ясно от оценките на Националната дирекция по туризъм на САЩ. Той е намалял с 5.7% до 2.9 милиона души.

Последният път притокът на туристи от Китай намаля през 2003 г. Настоящият спад се дължи на фона на търговската война между Китай и САЩ и общото влошаване на отношенията между двете страни.

Миналото лято китайските власти издадоха предупреждение на туристите, че трябва да се пазят, посещавайки страната. Те предупреждават и за възможни грабежи и високи ставки за медицинска застраховка. Скоро след това американските власти издадоха подобно предупреждение за американските туристи, които ще пътуват до Китай.

Търговската война не е единствената причина за намаляването на броя на туристите от Китай, а също и за забавянето на икономиката на Китай. Според оценките на Института за изследване на китайския туризъм, през четвъртото тримесечие на 2018 г. 56% от всички туристи от Китай са пътували до Хонконг, Макао или Тайван срещу 50% през 2017 г.

В същото време американските власти прогнозират увеличаване на притока на туристи от Китай в бъдеще - очаква се тази година той да нарасне до 3.3 милиона души, а до 2023 г. ще достигне 4.1 милиона.

Коментари: 0