Броят на милионерите в Китай расте, САЩ остава лидер

Ръстът в Китай се дължи на инвестициите в местни акции

Броят на милионерите в Китай расте, САЩ остава лидер
216 ~ 2 мин. четене
Въпреки че САЩ остава страната с най-много милионери, Китай не изостава в надпреварата. Един милион нови милионери са се появили в страната през миналата година, което е най-голямото увеличение сред всички страни. Това показват данните от проучване на американската компания Boston Consulting Group (BCG).

"Когато става дума за богатства, мисля, че важното място вече е Азия", резюмира Федерико Бургони, отговарящ за проучването за азиатско-тихоокеанския район.

Общо 4 милиона домакинства - милионери са регистрирани в Китай през 2014 г., след като бумът на фондовия пазар увеличи личното богатство на мнозина.

Съединените щати са на първа позиция по богатство на домакинствата със 7 милиона семейства, притежаващи милиони долари. Япония се класира на трето място с един милион домакинства със семеен бюджет не по-малко от милион долара.

Ръстът на личното богатство в Китай се дължи главно на инвестициите в местни акции. Основният фондов индекс в Шанхай се представи най-добре в цяла Азия, след като се покачи с повече от 50 на сто.

"Силното представяне на пазара в целия Азиатско-тихоокеански регион с изключение на Япония се дължи на стабилно вътрешно търсене, което значително увеличава стойността на съществуващите активи в сравнение с увеличението, произтичащо от новосъздадено богатство," се посочва в доклада.

В Китай има 1037 домакинства с повече от 100 милиона долара в нетна стойност, около една пета от 5201 домакинства в Съединените щати. Forbes оцени през април, че в континенталната част на Китай има рекордните 400 милиардерски семейства благодарение на скока в цените на акциите. 

Анализатори твърдят, че официалната корупция, свързана с държавния контрол върху икономиката, монополът на някои индустрии и липсата на социална сигурност на работниците мигранти са сред причините за дисбаланса в доходите в страната.

Проучването на BCG обхваща 62 страни и се публикува всяка година. Това е по-малко от една трета от държавите по света, но пък близо 95 на сто от световната икономика.


Подкрепи Economic.bg