Брюксел подготвя за Лондон споразумение като канадското

То обаче далеч не отговаря на това, към което Великобритания се стреми

Брюксел подготвя за Лондон споразумение като канадското

Европейският съюз подготвя за Великобритания споразумение, което в основата си е подобно на сключеното с Канада – CETA. То ще бъде представено в началото на лятото, ако Обединеното кралство не успее да формулира своите искания и отстъпки за Brexit, пише Financial Times.

Резервният план, обмислян от преговарящите от ЕС, е свидетелство за опасенията в Брюксел, Берлин и Париж относно подхода на британския премиер Тереза Мей спрямо бъдещите отношения с Блока. Според Белгия, Германия и Франция въпросният подход е твърде объркан, за да позволи провеждане на адекватни преговори.

Споразумение, подобно на CETA, обаче ще бъде много далеч от това, на което се надява Великобритания. То ще направи много ограничен достъпа на страната до европейски услуги, които съставляват значителна част от британската икономика.

По време на срещата миналия месец европейските лидери поискаха повече яснота от Лондон и в частни разговори с представители на страната са подчертали, че рамката на бъдещите отношения между Острова и ЕС трябва ясно да очертава последствията от Brexit, за да могат компаниите да се подготвят. „Трябва да е точна (рамката – б.пр.), за да знаем всички ние къде отиваме”, коментира Мишел Барние, главният преговарящ по Brexit от името на Брюксел.

Коментари: 0