Брюксел постави ултиматум на Лондон

Продължава да е в сила възможността Великобритания да излезе от ЕС без споразумение

Брюксел постави ултиматум на Лондон

Великобритания има две седмици да направи отстъпки в преговорите за Brexit, ако иска започване на търговски преговори с Брюксел до края на тази година. Такъв ултиматум постави главният европейски преговарящ по Brexit Мишел Барние,  пише The Independent.

Той заяви пред репортери, че преговорите за бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС  след Brexit ще бъдат „върнати” отново, ако позицията на Лондон не се промени в рамките на две седмици. По думите на Барние, ако правителството на Тереза Мей не спази този срок да отговори на изискванията на ЕС, Европейският съвет на планирана среща през декември ще обяви, че няма „достатъчен напредък” в преговорите за Brexit, за да се премине към търговски преговори.

Потенциалният провал да се премине към тези важни преговори, който вече е предшестван от по-ранен провал през октомври, може сериозно да застраши графика за Brexit и рязко да увеличи вероятността Великобритания да излезе от ЕС без споразумение. Следващата възможност за осъществяване на „достатъчен напредък” ще бъде чак през март 2018 г., като след това до 29 март 2019 г. едва ли ще остане достатъчно време за пълно изясняване на търговските отношения между Лондон и Брюксел след Brexit.

„Трябва да представя една честна и реална картина на тези три теми пред Европейския съвет и Европейския парламент”, обясни Барние.

Коментари: 0