БСК: България да бърза с приемането на еврото

Камарата настоява да се определи дата за бъдещото членство

БСК: България да бърза с приемането на еврото
3800 ~ 2 мин. четене
Българската стопанска камара призова за ускоряване на процеса по приемане на България в Еврозоната. 

Всяко по-нататъшно забавяне на присъединяването на страната към еврозоната, независимо от предизвикалите го условия, действия или бездействие на изпълнителната и законодателна власт, ще влошава достъпа до финансиране, конкурентоспособността на българските предприятия, макроикономическа стабилност, перспективите за дългосрочен растеж, възможностите за постигане на обрат на пазара на труда и в продължаващата демографска и емиграционна катастрофа, се казва в позиция на УС на камарата.

От БСК припомнят основните опасения и рискове, свързани с приемането на еврото: нарастване на центробежните сили, включително възможността за излизане на Великобритания от ЕС; забавянето на структурни реформи у нас; съмнения в контрола върху инфлацията при евентуално приемане на еврото.

Сред ползите от въвеждането на единната валута БСК откроява намаляването на транзакционните разходи, на общия системен риск за банковата система, улесняване рефинансирането на банките,; намаляване на общите нива на лихвите; нарастване на чуждите инвестиции; намаляване натиска върху пазара на труда и други.

От камарата припомнят скорошните проучвания на общественото мнение, според които българите подкрепят членството ни в ЕС, но 74% предпочитат да се запази левът като национална валута.

Според БСК е необходимо да се определи възможно най-скоро целева дата за приемане на еврото. Те предлагат това да се случи към края на юли 2016 г., когато се очаква да приключат т. нар. стрес тестове на търговските банки, да бъде изяснен статутът на Великобритания в ЕС и евентуално съгласувани и приложени общи решения спрямо миграционната криза в ЕС. 

Забавянето на това решение ще генерира допълнителни рискове за необходимата външнополитическа подкрепа, което ще доведе до отслабващ външен и вътрешен натиск върху изпълнителната и законодателна власти за предприемане на ключовите реформи, влошаване на перспективите за дългосрочен растеж, постигане на обрат на пазара на труда и продължаващата демографска и емиграционна катастрофа, завършва позицията на БСК.

Подкрепи Economic.bg