БСК: Властта не показва разум към наредбата за касовите апарати

Според организацията смекчаване на условията в Наредба Н-18 ще е доказателство, че в българската политика надделява разумът

БСК: Властта не показва разум към наредбата за касовите апарати

Председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев

Снимка: Economic.bg

1180 ~ 2 мин. четене
Изискванията в Наредба Н-18, предвиждаща пряка връзка на касовите апарати и софтуер за управление на продажбите с НАП, създава хаос и сред фирмите, и сред институциите. Освен това има опасност предварително заложените изисквания да не бъдат постигнати. Всичко това обаче явно не се осъзнава от управляващите, които не демонстрират готовност да променят въпросната наредба.

Тази позиция разпространи до медиите Българската стопанска камара (БСК) на фона на изразеното намерение от управляващото мнозинство да промени Закона за мерките срещу изпирането на пари (ЗМИП) и да облекчи изискванията за деклариране на действителен собственик на юридическо лице, както и отпадането на задължението за фирмите да декларират в ДАНС своите планове за обучение на служителите си във връзка с прилагането на Закона.

„За съжаление, не виждаме подобна готовност и по отношение на други регламенти. Такъв пример е Наредба Н-18 (за касовите апарати), във връзка с която месеци наред представителите на бизнеса алармират институциите. Свидетели сме на пренебрежимо малък напредък и декларирана готовност за предприемане на закъснели промени в някои от конфликтните текстове”, гласи становището на БСК.

Работодателската организация коментира, че няма яснота кога ще се случат въпросните закъснели промени, както и че те далеч е решават настоящите основни проблеми в Наредба Н-18 - свръхрегулация и достъп до чувствителна бизнес информация, промяна на статута на картовите разплащания, неясни дефиниции на софтуерите за управление на продажби и др. Освен това, отбелязва БСК, разходите на бизнеса да е в съответствие с изискванията в наредбата, са в пъти по-големи от предварително прогнозираните от финансовото министерство.

„Представителите на българския бизнес нееднократно са декларирали готовност и желание да работят за изсветляване на икономиката, за създаване на благоприятна бизнес среда, която да гарантира спокойно и равнопоставено участие на всички бизнес оператори на пазара. Тези цели обаче не могат да бъдат постигнати чрез безсмислени регулации, които водят до непредвидимост, несигурност и хаос, и по същество са удар основно върху белия бизнес, докато некоректните търговци ще продължат да оперират безпрепятствено и безнаказано“, заявява БСК и призовава управляващите да преосмислят подхода си по отношение Наредба Н-18 така, както са направили със ЗМИП. „Това ще е доказателство, че в българската политика надделява разумът, а не въвеждането на прибързани и необмислени регулации“, коментира организацията.
Коментари: 0