БСП иска парламентарна комисия да разследва санирането

Според Сметната палата има нарушение на Закона за публичните финанси през 2016 г. заради държавната програма

БСП иска парламентарна комисия да разследва санирането
632 ~ 1 мин. четене
Парламентарната група на „БСП-Лява България“ ще внесе проект на решение за създаване на Временна парламентарна комисия, свързана с Националната програма за саниране, за която правителството на Бойко Борисов отпусна 2 млрд. лв. Зам.-председателят на БСП Жельо Бойчев обяви на брифинг в Народното събрание, че левицата иска да станат ясни всички обстоятелства, свързани с изработването на критериите за програмата и изпълнението на целите, както и начина на определяне на пределните цени.

„В предмета на Комисията искаме да се заложи бъдещето развитие на програмата“, коментира Бойчев, цитиран от „Фокус“. „Знаете, че имаше такъв дебат в Народното събрание на 9 юни тази година по наше настояване. На този дебат бяха приети решения. Съгласно тях министърът на регионалното развитие внесе информация в НС, от която става ясно, че към момента има подписани договори за близо 2 млрд. лв.“, каза Бойчев.

В Бюджет 2018 няма предвидени финансови средства за продължение на програмата и изпълнение на сключените договори. Към момента не е ясно бъдещето на програмата и дали, ако Министерски съвет реши да я продължи, домакинствата ще трябва да се включват със собствени средства.

В началото на октомври Сметната палата излезе със становище, че има нарушение на бюджетната дисциплина и не са спазени изисквания от Закона за публичните финанси при изпълнение на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради. Това засяга превишението на уточнения план на максималния размер на ангажиментите за разходи, поети през 2016 г. с държавния бюджет, и максималния размер на новите задължения за разходи, натрупани през миналата година.
Подкрепи Economic.bg