БСП поиска 5% ДДС върху детски стоки и храни

Това съобщи председателят на БСП Михаил Миков на брифинг днес

БСП поиска 5% ДДС върху детски стоки и храни

Снимка: БГНЕС

БСП внесе в деловодството на Народното събрание промени в закона за данъка върху добавената стойност, които са свързани с намаляване на ставката от 20% на 5% за бебешки храни, памперси и пособия за отглеждане на деца, както и социални услуги за възрастни хора.

Това съобщи председателят на БСП Михаил Миков на брифинг в кулоарите на парламента, пише БГНЕС.

В момента преходът от ДДС върху детски пелени е в рамките на 22,3 млн. лева, а след намалението на ставката на 5% приходите ще бъдат 5,56 млн. Приходът от  ДДС върху детските храни при 20% ДДС е 42,8 млн. лева, а след намаляването той ще бъде 10,7 млн. Ефектът е пренебрежимо малък за бюджета, но е крайно необходим като сигнал и знак към хората, който отглеждат деца в тези трудни времена, каза Миков.

Предложението на БСП за ДДС е едно от целият пакет от подготвени данъчни промени, които се предлагат от групата, добави Корнелия Нинова. Тя припомни, че БСП са внесли предложение и за възстановяване на данъка на хората с най-ниски доходи и за въвеждане на прогресивна скала за облагане на доходите на физически лица. Всичко това са мерки, насочени към политика на държавата, ориентирана към групите с най-ниски доходи – майките и средната класа. 

Коментари: 0