БСП против изнасянето на печалбата на веригите

Партията е активно ангажирана с промени в конкурентното законодателство

БСП против изнасянето на печалбата на веригите
196 ~ 1 мин. четене

„Разбира се, търговските вериги не са дошли в България като дядо Мраз, те са дошли, за да печелят. Но не сме съгласни цялата им печалба да се трансферира и изнася“. Това коментира Румен Гечев от БСП, предаде dariknews.

По думите му от левицата не са подготвили законодателни промени, които да изискват от веригите да продават определен процент български продукти. „Предлагаме типови договори с доставчиците, за да не може голямата търговска верига да сключва различни договори и да притиска производителите да отстъпват от печалбата си. Имало е и много случаи, в които вериги сключват договори със задна дата“, каза още Гечев.

„Всички пазаруваме в тези вериги. Но те трябва да спазват българското законодателство, а не да изнудват доставчиците си или да бавят дължимите суми по 6 месеца. Това е в ущърб на българските производители“, добави депутатът.

Той заяви, че проблем е и фактът, че чуждите вериги не оповестяват публично годишните си отчети и не плащат данъци в България.

Както е известно, с наскоро приетите на първо четене в Парламента промени в Закона за защита на конкуренцията, бе възобновена дискусията за регламентирането на отношенията между производителите и търговските вериги.

В момента тече срокът между двете четения и всички партии са свободни да внесат своите преложения за промени. След това поправките ще бъдат обсъдени и гласувани в пленарна зала.

Подкрепи Economic.bg