„Булгартрансгаз“ търси строител на газовата връзка със Сърбия

Стойността на обществена поръчка е около 144 млн. лв.

„Булгартрансгаз“ търси строител на газовата връзка със Сърбия

Снимка: Pixabay

Близо 10 години, след като първото правителство на Бойко Борисов подписа меморандум за изграждане на газовата връзка със Сърбия с тогавашния премиер Ивица Дачич и обеща най-късно след година (2013 г.) да е направена първата копка, днес стана ясно, че България започва да търси строител за интерконектора.

„Тази седмица стартирахме обществена поръчка за доставка на оборудване и изграждане на интерконектора България-Сърбия. На територията на България е 62 км. Стойността за тази обществена поръчка е около 144 млн. лв.“, заяви изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов на заседанието при премиера днес.

Проверка показва, че обществената поръчка все още не е качена на сайта на Агенцията за обществени поръчки и няма подробности по нея, но се очаква да се публикува в следващите дни. Обявяването на търга за строителството е важна стъпка към началото на реализацията на проекта, който се бави почти цяло десетилетие.

„Докато другите още говорят, ние вече строим и изграждаме", коментира министър-председателят Бойко Борисов енергийните проекти на днешното правителствено заседание.

Новината идва, след като вчера сръбският министър на енергетиката Зорана Михайлович заяви, че до началото на 2023 г. Сърбия ще бъде свързана с газов интерконектор с България и вече е обявен търг за надзорен орган, а следващата седмица се очаква търг за строител на газовата връзка Ниш-Цариброд /Димитровград/, така че до 2-3 месеца ще бъде избран изпълнител, а до лятото ще започнат строителните работи. Сръбската част на интерконектора от Ниш до Цариброд е дълга 108 км и ще струва 85.5 млн. евро.

През лятото на 2020 г. „Бyлгapтpaнcгaз“ oбяви пъpвитe двe oбщecтвeни пopъчĸи, cвъpзaни c peaлизaциятa нa мeждycиcтeмнaтa гaзoвa вpъзĸa Бългapия–Cъpбия. Πъpвaтa пopъчĸa e зa изpaбoтвaнe нa тexничecĸи пpoeĸт зa интepĸoнeĸтopa нa бългapcĸa тepитopия, нa cтoйнocт 540 xил. лв. бeз ДДC. C втopaтa пopъчĸa „Бyлгapтpaнcгaз“ зaпoчвa дa тъpcи ĸoнcyлтaнт пo пpoeĸтa, ĸoйтo щe тpябвa дa yпpaжнявa и cтpoитeлeн нaдзop. Πpoгнoзнaтa cтoйнocт нa тaзи пpoцeдypa e 320 xил. лв. бeз ДДC.

Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ каза още, че в рамките на настоящата седмица е открита и обществена поръчка за изготвяне на работен проект за подмяна на надземното оборудване на газовото хранилище „Чирен“. „То е изключително важен елемент от газопреносната инфраструктура на държавата, ще даде още по-голяма възможност за диверсификация и за осигуряване сигурността на доставките и енергийната сигурност“, добави Владимир Малинов.

Коментари: 0