\"Булконс Първомай\" инвестира 5 млн. лв. в нови производствени мощности

Новата поточна линия бе открита официално днес от министъра на земеделието Десислава Танева

\
„Булконс Първомай“ инвестира 5 млн. лв. в модернизиране на процесите за производство на лютеница. Средствата са вложени в пълно обновяване на цеховете и закупуване на изцяло нови машини. Компанията вече разполага с оборудване за производство на малки кутийки с лютеница от 70 и 125 грама. 

Новата поточна линия на компанията, която отбелязва 80 години от създаването си, бе открита официално днес от министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева. „Пожелавам още 80 години да произвеждате качествена лютеница. Радвам се, че по Програмата за развитие на селските райони е модернизирано преработвателното предприятие в този програмен период и се надявам да подкрепяме и през новия програмен период още такива успешни инвестиции“, заяви министър Танева.

Процесът на производство на лютеницата се осъществява в три производствени помещения с обща площ от 82 000 кв.м. Всяка година компанията изкупува хиляди тонове български зеленчуци от производители в страната, а за чуждестранните клиенти разработва специални рецепти за различните пазари. Основните пазари за износ на компанията са Канада, Великобритания, САЩ, Германия, Русия.

Лютеница "Първомай" се произвежда единствено от български суровини. Технологията на производство позволява съхранение на доматените и пиперкови пюрета като единични концентрати в специални съдове. Така се запазва оригиналният, неповторим вкус и цвят на продуктите, обясни Георги Банялиев, управител на компанията. Той добави още, че "Булконс Първомай" е първото предприятие в България с промишлено производство на лютеница.
Коментари: 0