Етажната собственост вече сама избира такса „сградна инсталация“

Отчетите на уредите ще се правят най-късно до 10 юли

Етажната собственост вече сама избира такса „сградна инсталация“

Снимка: Pixabay

От днес всеки вход на многофамилните жилищни сгради ще може да избира какъв да бъде процентът на сградната инсталация, който да плащат на топлофикационните дружества. Според новите правила в Наредбата за топлоснабдяване процентът може да бъде между 20 и 40, докато преди това той се изчисляваше по специална формула от дружествата.

„Собствениците могат да се съберат и да преразпределят процента сградна инсталация, който плащат. Сложени са едни проценти – между 20 и 40, от които клиентите могат да изберат”, обясни омбудсманът на "Топлофикация София" Деян Дянков пред БТВ. Според него тази промяна дава възможност за „вътрешна справедливост между собствениците“.

В зависимост от височината на блока и това колко апартамента с активно отопление на парно има, етажната собственост ще може да изчисли кой е най-оптималният процент за плащане.  „Тъй като до момента изчислението се правеше по една формула, която изглежда сложна, сега собствениците имат възможност да изберат процента, който прави предвидими сметките“, обясни Милена Стоянова управител на фирма за топлинно счетоводство.

Новата Наредба предвижда отчет на всички уреди до 10 юли, а до 15 юли - предаване на изравнителните сметки на всички клиенти. А крайният срок за възражение ще е 31 август, а не до края на септември както беше сега.

"Определянето на крайни срокове за отчетите и изравнителните сметки е в полза на клиентите", заяви топлинният омбудсман, според когото преди е имало случаи, когато сметки за предишния сезон са излизали преди началото на новия отоплителен сезон. Сега всичко ще приключва до 1 октомври и няма да се стига до ситуации, в които клиентите не само че трябва да доплащат, а и да им се променя прогнозния дял.

От новата наредба става ясно и, че за разлика от преди, когато изравнителните сметки са се предавали на упълномощеното лице, те вече ще се предават на всеки клиент индивидуално.
Коментари: 0