Бум на имотни сделки в София в края на годината

Причината - планираното увеличение на данъка догодина

Бум на имотни сделки в София в края на годината

Снимка: Economic.bg/архив

Бум на сделките с недвижими имоти в София в последните дни на годината. Една от причините хората да искат да купуват спешно жилища е готвеното увеличение на данъка за придобиване на недвижимо имущество, което обявиха от Столичната община.

По план налогът ще скочи от 2,5% на 3% от цената на сделката.

Така например при закупуването на жилище за 100 000 евро, при сегашната ставка данъкът, който трябва да се плати е 2500 евро. Ако сделката стане преди евентуалното увеличение от догодина, клиентът ще спести 500 евро. Или казано иначе-  един нов уред за новия дом, пресметна Нова тв.

Брокерите също отчитат раздвижване на пазара на имоти в Софияв края на годината, но не го отдават изцяло на готвеното увеличение на данъка.

Сериозен наплив има и при столичните нотариуси. Изповядването на сделки преди празниците е нещо традиционно, но тази година клиентите са още повече. Увеличението е 20-30%, коментира Красимир Анадолиев, председател на Нотариалната камара.

Като цяло брокерите отчитат продължаващ ръст на пазара на имоти между 6 и 8% за първото деветмесечие на годината спрямо същия период на 2018 г. Цените вече са доста високи,признават те, а в същото време в София строителният бум все още е много сериозен.
Коментари: 0