Бум на търговията с bitcoin в ударената от криза Венецуела

В последните седмици оборотът е нараснал с 30%

Бум на търговията с bitcoin в ударената от криза Венецуела

Снимка: Pixabay

Размерът на bitcoin, търгувани в засегнатата от криза Венецуела, избухна, за да достигне високи стойности за всички времена. Новината идва в момент, когато напрежението достига точка на кипене, като страната е в разгара на най-тежката хуманитарна криза в Западното полукълбо.

През последната седмица, количеството на изтъргуваните bitcoin в богатите на петрол, но бедна на пари страна, се покачи с 30% до 2 454 bitcoin, според Coin Dance. Това се равнява на приблизително 8,95 милиона долара на седмица и 1,29 милиона долара на ден. В момента Bitcoin се търгува на 3,553 долара.

Значителният скок в седмичните обеми на търговия с bitcoin до 11 февруари изглежда показва, че жителите на Венецуела предпочитат да държат резерви в най-популярната криптовалута в света вместо в собствената си национална валута.

Обемът на търговията с Bitcoin се е увеличил рязко през последните седмици, докато боливарът на практика е безполезен на фона на надигащата се хиперинфлация.

Управлението на президента Николас Мадуро доведе Венецуела до най-тежката икономическа криза, като прогнозата за хиперинфлацията е да достигне 10 милиона процента тази година.

В резултат на това около 3 милиона венецуелци са избягали в чужбина през последните пет години, за да избягат от влошаващите се условия на живот.

Нарастващият интерес към bitcoin и други дигитални активи във Венецуела се дължи до голяма степен на бързия политически и икономически колапс в южноамериканската страна.

В началото на 2018 г. Мадуро се опита да сложи край на продължителния период на икономически сътресения чрез въвеждане на така наречената криптовалута Петро.

Петро бе предназначен да помогне на правителството на Венецуела да се справи с международните финансови задължения в момент, когато разпадащата се икономика на страната беше засегната от санкции от страна на САЩ и Европейския съюз.

Критиците оттогава до голяма степен дискредитират този ход, наричайки валутата „измама“.
Коментари: 0