Преговорите между САЩ и Китай минават на по-високо равнище

Досега представители на двете страни уточняваха подробностите за потенциално търговско споразумение

Преговорите между САЩ и Китай минават на по-високо равнище

Снимка: БТА

420 ~ 1 мин. четене
Преговорите между САЩ и Китай за потушаване на търговската война помежду им от утре преминават на по-високо равнище. Това се случва, след като три дни зам.-министри от двете страни обсъждаха техническите подробности как би се прилагало потенциалното търговско споразумение, което Вашингтон и Пекин може да постигнат. Днес американският финансов министър Стивън Мнучин каза, че е готов за търговските преговори с Китай.

На 1 март се очаква САЩ да повиши от 10% на 25% митата си върху вносни китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара, ако дотогава двете страни не постигнат някакво споразумение. По-високите мита ще повишат цените в редица сектори – от селското стопанство до потребителската електроника.

Днес Доналд Тръмп коментира пред репортери, че преговорите с Пекин напредват „много добре”. По-рано американската телевизия Bloomberg писа, че той обмисля да направи отсрочка от 60 дни, за да даде повече време на преговорните екипи, но съветниците на американския президент определят 1 март като „твърд краен срок”. Самият държавен глава, макар да е казвал, че е възможно да има отсрочка, не иска да я дава.

Тръмп каза още, че не очаква да се срещне с китайския премиер Си Дзинпин преди 1 март, но говорителят на Белия дом Сара Сандърс допусна, че среща може да има и по-рано.
Подкрепи Economic.bg