Гонена от Запада, Huawei поглежда към „облаците“ на Южна Африка

Компанията ще строи два дейта центъра там

Гонена от Запада, Huawei поглежда към „облаците“ на Южна Африка

Снимка: БТА

676 ~ 1 мин. четене
Китайската компания Huawei, която от няколко месеца е в обет на международна офанзива подета от САЩ, обяви, че ще изгражда два центъра за данни в Южна Африка. Ходът ѝ е част от плановете за разгръщане на облачните услуги на развиващия се континент. 

Работата по центровете ще започне през март, става ясно от информацията в Reuters. „Компанията работи с партньори от Южна Африка за изграждането на центровете за данни първо в Йоханесбург и по-късно в Кейптаун“, се казва в изявление на Huawei.

Инфраструктурата ще бъде достъпна за организациите в Южна Африка, както и за съседните страни.

С тази стъпка китайската фирма, събудила киберстраховете на много държави, на практика застава в конкурентна позиция спрямо американския гигант Amazon, който също разширява присъствието си в Африка на места като Кейптаун. 

Към момента в облачните изчисления битката е основно между Amazon и Microsoft. Лидер в световен мащаб все още е Amazon Web Services (AWS), чийто приходи за последното тримесечие на 2018 г. са нараснали с 46% до 7 млрд. доалра. Макар и с по-малки приходи – от 7 млрд. долара, Microsoft диша все по-учестено във врата на своя конкурент, като доказателство за това е бурният растеж на този ѝ бизнес (със 76% за същия период).
Подкрепи Economic.bg