Бум на имотния пазар във Великобритания

Одобренията за ипотечни кредити в Обединеното кралство достигнаха 13-годишен рекорд

Бум на имотния пазар във Великобритания

Снимка: Unsplash

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Одобренията за ипотечни кредити в Обединеното кралство достигнаха 13-годишен рекорд, сочат данните на Bank of England. Заемите за покупка на жилища са скочили до 91 454 през септември от така или иначе високите стойности през август – 85 530. Числата надхвърлят всички прогнози, които икономистите на Reuters бяха дали. 

Активността на британския жилищен пазар се възстанови, след като паднаха ограниченията за блокиране в страната и най-вече, когато финансовият министър Риши Сунак временно спря данъците за покупка на имоти през юли.

По-рано този месец ипотечният кредитор Халифакс отчете 7.3% годишно покачване на цените на жилищата за септември, което е най-голямото увеличение от 2016 г. досега.

Бързото възстановяване на пазара на имоти контрастира на мрачната картина в много други сектори в страната. Британската икономика се сви с 20% през второто тримесечие, приключващо през юни.

Според ипотечния брокер и директор на Coreco Андрю Монтлейк този бум на пазара скоро ще отшуми.

Необезпеченото кредитиране на потребителите през септември е с 4.6% по-ниско в сравнение с година по-рано, като това представлява най-големият годишен спад от 1994 г. насам, когато Bank of England започва да събира данни на месечна база, отбелязва Reuters.

Коментари: 0