Бургас е първият 5G град в България

Няма сектор на икономиката, който да не спечели от въвеждането на мрежите от пето поколение

Тодор Ташев, старши директор, „Мрежа и услуги“ в А1 България:

Бургас е първият 5G град в България

Снимка: А1

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

5G е една от най-горещите теми днес. Мрежи от ново поколение започнаха да се появяват на все повече места по света, а от тази есен и в България. Защо А1 определя своята като първата „иcтинcĸa“ у нас, може ли 5G да замести Wi-Fi и какви са бъдещите перспективи пред технологията – Economic.bg разговаря с Тодор Ташев, директор, „Мрежа и услуги“ в А1 България. 

Тодор Ташев започва своята кариера в А1 преди повече от 15 г. като инженер инсталации. През годините преминава последователно през няколко ръководни позиции, свързани с развитие и поддръжка на мрежата. През февруари 2011 г. поема поста директор „Мрежа за достъп и пренос”, а от октомври 2016 г. е старши директор „Мрежа и услуги“ и член на Лидерския екип на А1. Тодор Ташев притежава магистърска степен по радиокомуникационна техника и технологии от Техническия университет в София и е завършил редица квалификационни програми в областта на телекомуникационните технологии в международни учебни центрове в Германия, Англия, Италия и Португалия.

5G в България

А1 България обяви през ноември старта на своята 5G мрежа и я определи като първата „истинска“ у нас. Какво я различава от конкурентната?

– Мрежата от пето поколение на А1 със сигурност може да се определи като първата „иcтинcĸa“ 5G мрежа. Ние сме първият и за момента единствен телеком, чиято мрежа работи на 5G честоти, използва 5G оборудване и постига 5G скорости. Именно комбинацията от тези три фактора ни отличава от конкурентните предложения, които в момента са на пазара. Ако трябва да съм по-точен – работим с тестови честоти в спектъра от 3,6 GHz, а скоростта на връзката може да надхвърли 1000 Мbps.

Запознати сме и с алтернативни решения, включително и на нашия пазар, работещи на принципа на т.нар. „динамично споделяне на спектъра“ или DSS, където ресурсът между 4G и 5G e споделен. С тази технология обаче не могат да бъдат достигнати гигабитовите скорости и ниското времезакъснение, което истинското 5G предлага. Нашата 5G мрежа в момента надхвърля в пъти възможностите на 4G.

– Колко време отне изграждането и стартирането на тази нова мрежа? А каква беше инвестицията в нея досега?

– Физическото изграждане на базовите станции до момента на старта ѝ в София беше сравнително бърз процес, който ни отне не повече от месец. Приблизително толкова време ни трябваше след това и да завършим мрежата в Бургас, която вече покрива над 90 на сто от населението на града. За да се стигне дотук обаче, стоят години упорита работа, планиране и подготовка. Ние бяхме първият телеком, който демонстрира 5G като технология още през февруари 2018 година.

Следваха две години на тестове и предварителни изпитания, през които демонстрирахме нагледно и приложенията на мрежите от пето поколение в гейминга, роботизацията, предаването на мултимедия и пр. През декември 2019-а пък станахме първите в България и втори в Европа, които демонстрираха 5G мрежа с базова станция от типа Standalone (SA). Именно тази дългогодишна подготовка ни позволи да бъдем първите, които да стартират технологията в България. Инвестицията от 780 милиона лева, която планираме да вложим в нашата мрежа през следващите 4 години, също отразява нашите сериозни намерения и последователност в затвърждаването на позицията ни като технологичен лидер и в стремежа да предлагаме все по-качествени услуги на нашите клиенти.

– Мрежата е изградена с 5G базови станции и 5G честоти в спектъра 3.6GHz чрез временен лиценз от КРС. Кога обаче очаквате да има официален търг за разпределяне на ресурс? И това ли е крайъгълният камък, който операторите чакат, за да ускорят разгръщането на мрежите от следващо поколение?

– Това е една от най-важните стъпки и предпоставки, за да се случи разгръщането на мрежите от новото поколение. Без тези честоти не може да се предложи истинското изживяване, което дава 5G. Понастоящем ние инсталираме, настройваме и оптимизираме нашата мрежа на честотите, получени с временното разрешение от КРС. Обаче една евентуална промяна на честотната лента при получаването на постоянните честоти би довела до рестартиране на част от тези процеси отначало и би се отразила негативно върху качеството на услугата. Затова и ние се надяваме разпределянето на честотния ресурс да се случи възможно най-скоро, като очакванията ни са това да бъде някъде в началото на следващата година.

– Към момента 5G услугата на А1 е достъпна в София и Бургас. Защо компанията избра точно Бургас за втория град, в който да пусне мрежа от следващо поколение? И в този ред на мисли на какъв принцип ще бъдат избирани следващите?

– Бургас през годините се утвърди като един от водещите градове в страната в много направления. Там се предоставят условия за развитие и просперитет на бизнеса и населението. Неслучайно често е избиран като най-добър град за живеене в България. Отделно имаме добра комуникация и общи интереси с представителите на Общината в посока предоставяне на най-напредничавата телекомуникационна среда, която да способства за икономическото развитие на региона и за привличането на високотехнологични производства. А отговорът на това е именно 5G. На практика Бургас е първият 5G град в България, който предлага над 90% покритие на населението на открито. Освен по тези критерии, като правим плановете си за развитие на мрежата по региони, се съобразяваме с броя население и трафика, който се генерира, с нуждите от капацитивни разширения. Както вече обявихме, планираме през 2021 да покрием всички население места с над 10 000 жители, както и основните курорти, т.е. местата където се очаква и най-голямото търсене и потребление на 5G.

– Осигуряването на покритие е само част от разгръщането на телекомуникационните мрежи. Какъв е планът за поетапното развитие на 5G в страната през 2021 г. и след това? 

– Със сигурност развитието на 5G мрежата трябва да се разглежда като дългосрочен и стратегически приоритет, а за постигането на широко покритие на страната, както сега има 4G например, ще са необходими години. Затова и през ноември обявихме амбициозна инвестиционна програма за следващите 4 години на стойност 780 милиона лева, c помощта на която ще продължим да поддържаме и развиваме нашата мрежа като цяло. Част от тези средства ще бъдат вложени именно в изграждането на 5G мрежата ни.

На този етап не мога да се ангажирам с точни дати за старта в различните населени места, но плановете ни, както вече споделих, са през 2021 година да осигурим 5G във всички населени места в България c над 10 000 жители, както и в най-големите ни курорти. Дотогава очакваме, че процесът по придобиване на постоянни честоти от КРС, ще е приключил. Ще са навлезли и значителен брой нови, съвместими с 5G устройства, с които и крайните клиенти ще почувстват огромната промяна спрямо 4G. Портфолиото от услуги, които ще бъдат възможни благодарение на 5G, също ще нараства непрекъснато. След няколко години, освен че ще имаме доста по-обширно покритие, 5G като цяло ще претърпи трансформация с навлизането на Standalone (SA) поколението мрежи. Тогава ще е възможно да се използват пълноценно функционалните възможности, които 5G технологията предполага, като Network slicing, Orchestration и Virtualization.

– Преди година бе лансирана идеята, че телеком операторите обмислят дали да не обединят усилията си и да изградят споделена 5G мрежа в сегментите, където това е допустимо. Какви са плюсовете и предизвикателствата пред нея? Актуална ли е към днешна дата?

– Ние и текущо споделяме помежду си част от пасивната инфраструктура. Това има смисъл особено в извънградските райони, където изграждането на едно телекомуникационно съоръжение (т.нар. кули) е свързано със значителни финансови разходи и административни усилия, които в крайна сметка водят до забавяне на процеса. В тази посока продължаваме да виждаме потенциал и при новото поколение мрежи. Понастоящем е невъзможно да се прави обединение на активното оборудване заради различните производители, които се ползват от всеки от операторите.

– Какъв обем от трафика очаквате да минава през 5G в края на 2021 г.? И кога той би могъл да изпревари този през 4G?

– Новата технология е все още в началото си и поради тази причина няма и по-сериозно навлизане на пазара на апарати, които я поддържат. За производителите на устройства също е необходимо време, за да настроят производството си спрямо нуждите и изискванията, породени от 5G. Поради тази причина не очакваме през 2021 през 5G мрежата да минава значителен процент от трафика. С течение на времето навлизането на все повече устройства, поддържащи 5G, и разрастването на покритието и делът на 5G трафика, със сигурност ще нараства. Предвид характера на потреблението, което се очаква да бъде през тази технология, а именно с по-бърз обмен на по-големи като обем данни, и по масивна комуникация, очакваме че при 5G доста по-скоро ще се достигне до изравняване с предходните технологии на обема данни, който се обменя, отколкото беше необходимо на 4G.

– Какво е стратегическото значение на 5G за развитието на икономиката? А вижда ли българският бизнес този потенциал към днешна дата?

– Определено бизнесът има основания да гледа към развитието на 5G като ключ към ново развитие и подем. Ниското времезакъснение на мрежите от пето поколение ще позволи ново ниво на автоматизация и прецизност в производството. В по-дългосрочен план ще видим приложения в сферата на добавената и виртуалната реалност, телемедицината, роботиката, автономните автомобили и още много. Всички тези неща, които доскоро звучаха като сюжет от научната фантастика, са напът да се превърнат в реалност в следващите години. Всичко това открива и нови възможности пред бизнеса за развитие и иновации. Неслучайно държавите в момента буквално се надпреварват в изграждането на 5G мрежи. Добрата технологична инфраструктура сама по себе си може да привлече нови инвестиции в страната.

Убеден съм, че и българският бизнес вижда този потенциал. Без значение дали става дума за производство, където може да се постигне по-добра автоматизация, или търговски център, който може да се рекламира със своята по-добра свързаност, или пък клиника, която може да осигури лечение от най-добрите специалисти в света, които да извършват операции посредством 5G роботи. Практически няма сектор на икономиката, който да не спечели от въвеждането на мрежите от пето поколение.

– Може ли 5G да замени WiFi? И какво ще е предназначението на частните 5G мрежи?

– Всички участници в процеса на въвеждане на 5G разглеждат и проучват възможно най-добрите приложения и use cases на новата технология, така че да могат да се използват оптимално нейните големи възможности. Едно от тези направления е в посока на използването на 5G за заместник на фиксираната свързаност до дома. На практика функционалните възможности и потенциалът на 5G предпола

гат реализацията на тази опция, но от друга страна трябва да се направи по-прецизна оценка на необходимите инвестиции в единия и другия случай, както и на дългосрочната им възвръщаемост. На места, където вече има изградена оптична инфраструктура, инвестицията в Wi-Fi е в пъти по-малка от тази в 5G. С времето се очаква цената на 5G устройствата да поевтинява и това да създава по-голяма конкурентоспособност между двата сегмента.
Що се касае до частните мрежи, там голямото предимство ще бъде във възможността за предоставяне на персонализирани услуги, според индивидуалните потребности на клиентите. Това неминуемо ще бъде силно подпомогнато и ускорено от въвеждането на 5G.

– Какво оборудване избра да използва А1 за ядрото на 5G мрежата си и съответно за периферията? Как ще изпълните изискването на ЕК за диверсификация на доставчиците на оборудване и как гледате на опасенията относно Huawei и ZTE?

– А1 и понастоящем изпълнява изискването на ЕС за диверсификация на доставчиците на оборудване, като имаме различни такива за основната мрежа и за мрежата за радио достъп. Ние работим с водещите вендори и постоянно следим техните пътни карти както по отношение на предлаганите хардуерни конфигурации, така и по отношение на софтуерните функционалности и характеристики. На тази база и опита, който имаме, преценяваме кой партньор да изберем за доставчик на оборудването. Конкретно за първия етап работим с радио оборудване от Nokia. Те напълно отговарят на нашите очаквания да имаме надежден партньор с огромен опит в мобилните комуникации.

Предполагам, че подтекстът на втората част на въпроса ви е свързан с инициативата „Чиста мрежа“, която повдигна доста въпроси, а и вече има страни, които предприеха мерки за регулацията на избора на доставчици на 5G оборудване. А1 ще изчака решението и препоръките на работната група, която е сформирана от Министерски съвет, за да разгледа въпроса. Сигурността на телекомуникационните мрежи напълно разбираемо е стратегически приоритет за държавата. В същото време стесняването на кръга от доставчици ще намали конкуренцията на този пазар, което има своите негативи. Сигурен съм, че регулаторите и държавните органи ще намерят начин да балансират това.


– Кога се очаква пускането на специални 5G абонаменти планове за крайните потребители?

– Това е въпрос, който зависи от много фактори и затова не бих могъл да дам еднозначен отговор към настоящия момент. На първо място очакваме да придобием постоянни 5G честоти и едва след този момент ще можем да обявим дати за старта на потребителските 5G планове.

Коментари: 0