България е с най-мръсния въздух в ЕС

Най-ниско е нивото на фини прахови частици в Естония, Финландия и Швеция

България е с най-мръсния въздух в ЕС

Снимка: Красимир Свраков

1440 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

България е държавата от Европейския съюз (ЕС) с най-високо ниво на фини прахови частици (ФПЧ) в атмосферата през 2019 г., показват данни на европейската статистическа служба Eurostat. През въпросната година са измерени средно 19 мкг/куб.м фини прахови частици в атмосферата на страната, става ясно от данните.

На второ място е Полша с 19.3 мкг/куб.м, следвана от Румъния е трета с 16.4 мкг/куб.м, Хърватия с 16 мкг/куб.м, Словения с 15.3 мкг/куб.м, Италия с 15.1 мкг/куб.м, Чехия и Унгария с по 14.4 мкг/куб.м, Гърция с 14.1 мкг/куб.м.

Средното за ЕС ниво е 12.6 мкг., според данните. 

Най-ниско е нивото на фини прахови частици е в Естония – 4.8 мкг, следвана от Финландия – 5.1 мкг, и Швеция – 5.8 мкг.

 

Замърсителите на въздуха, каквито са и фините прахови частици, намаляват продължителността на живота и възприемането на благосъстоянието, като същевременно могат да доведат или да влошат много хронични и остри респираторни и сърдечно-съдови заболявания.

Фините частици (PM10; с диаметър по-малък от 10 микрометра) могат да се пренасят дълбоко в белите дробове, където да причинят възпаление и да влошат състоянието на хората, страдащи от сърдечни и белодробни заболявания.

По-малките фини прахови частици (PM2,5; с диаметър по-малък от 2,5 микрометра) могат да повлияят на здравето още по-сериозно, тъй като могат да попадат още по-надълбоко в белия дроб.

Въпреки че този вид замърсяване на въздуха в продължение на няколко години е под ограничението, определено от 2015 г. (25 микрограма/куб.м средногодишно), остават значителни горещи точки за замърсяване на въздуха. Освен това, макар нивата постепенното да намаляват през последните години, през 2019 г. те все още продължават да бъдат над тези, препоръчани от Световната здравна организация (10 микрограма/куб.м средногодишно).

Подкрепи Economic.bg