България и Румъния обединиха пазарите си на ток

Досега интеграцията беше само с държавите с най-високи цени на електроенергията – Гърция и Италия

България и Румъния обединиха пазарите си на ток

Снимка: Twenty20

2423 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Цена на тока за бизнеса

Днес, 27 октомври 2021 г., стартира обединението на българската пазарна зона с Единния европейски пазар „ден напред“ SDAC (Single Day-Ahead Coupling), посредством българо-румънската граница. За първи път междузоновият капацитет между двете съседни държави се разпредели имплицитно за ден на доставка – 28 октомври 2021 г., съобщават от ЕСО.

Припомняме, че през пролетта на тази година българската пазарна зона се интегрира на юг с пазарите на Гърция и Италия. Тогавашното правителство на Бойко Борисов осъществи обединението въпреки предупрежденията на бизнеса, че това ще вдигне цената на тока в България, тъй като тези два борсови пазара традиционно са най-скъпите. През лятото на тази година мрачните прогнози на работодателските организации се сбъднаха, а в някои момента цените в България бяха най-високи, като единственото изключение винаги беше Гърция.

Интегрирането на българо-румънската граница към SDAC разширява участието на страната ни в общия пазар на електроенергия и завършва напълно интегрирането на региона  Югоизточна Европа към пазарния сегмент. Въвеждането в оперативна работа на пазарното обединение между България и Румъния във времевия сегмент „ден напред“ бележи още един важен етап в процеса на интегриране на европейските пазари на електроенергия и завършването на европейския целеви модел.

Единният европейски пазар „ден напред“ позволява едновременното изчисляване на цените на електроенергията и трансграничните потоци в региона, като ефективното използване на електроенергийната система и трансграничната инфраструктура има за цел да увеличи в максимална степен ползите за всички пазарни участници.

Подкрепи Economic.bg