България може да се превърне в огнище на нов COVID щам

Предпоставка за това е слабата ваксинация, която може да задълбочи и икономическата криза

Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар и отговарящ за ваксинацията в ЕС:

България може да се превърне в огнище на нов COVID щам

Снимка: БТА

8600 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

България може да се превърне в огнище на нов щам на COVID-19 в резултат на ниския процент на ваксинация в страната. Това предупреждение отправи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон, който отговаря и за ваксинацията в Европейския съюз, предаде БНР.

Той изтъкна, че у нас делът на ваксинираните е едва 26%, докато за Европа средно е около 76%. В тази връзка еврокомисарят изтъкна, че отговорността на българското правителство е да проведе ваксинационна кампания. 

Бретон отбеляза още, че ваксинацията и европейският зелен сертификат са основните инструменти за борба с пандемията. Именно въвеждането на изискване за задължителен документ за имунизация, преболедуване или наличие на антитела успя леко да тласне нагоре ваксинацията в България.

Еврокомисарят е на обиколка в Източна Европа, която като цяло се отличава с по-нисък дял на ваксинираните. Според Бретон числата – на заразени и починали – ще бъдат „страшни“, ако не се предприемат действия.

Ако не успеем да преодолеем тази нова вълна на пандемията, която идва, може отново да стигнем до общи карантинни мерки. А знаем, че има цена – икономическа и социална цена, която трябва да платим и тази цена е твърде висока“, каза Бретон по адрес на Румъния, където беше по-рано.

Същото обаче се отнася и за България и околните държави. Еврокомисарят призова за „смели“ и „трудни“ решения.Подкрепи Economic.bg