България основно реекспортира плодове и зеленчуци
Анализ на Земеделското министерство показва ръст на цените на основните групи

© ECONOMIC.BG / Красимир Свраков
Износът на български плодове и зеленчуци расте, сочат данни от анализ на земеделското министерство. За десетте месеца на 2021 г. изнесеното количество пресни зеленчуци се е повишило с 30.7% на годишна база, до 45.9 хил. тона. Експортът на пресни плодове е в размер на 37 хил. тона, с 0.5% над отчетения по същия период на 2020 г.
Увеличението на общия износ на пресни зеленчуци се дължи на разширената реализация извън страната на домати - с 4.6 хил. тона (67.9%) и краставици - с 3.9 хил. тона (37.8%). Нараства и износът на пиперки, гъби, зеле, патладжани, тикви, картофи и лукови зеленчуци - от 13% при пиперките до малко над два пъти при луковите зеленчуци. Експортът на сладка царевица и бобови зеленчуци (основно грах) се свива, съответно с 24.9% и 45.2%.
Голяма част от регистрирания износ на пресни плодове за десетте месеца на 2021 г. представлява реекспорт на продукти, които не са произведени в страната, в т. ч. основно цитрусови плодове.
Реализираните извън страната черупкови плодове, праскови, грозде, кайсии, ягоди и сливи са с между 4.8% и 96.2% повече на годишна база, докато при вишните, дините, черешите, крушите и ябълките се отчита намаление с между 7.3% и 54.7%.
От аграрното министерство отчитат и увеличен внос на пресни плодове и зеленчуци. През периода януари - октомври 2021 г. в страната са внесени 251.2 хил. тона пресни зеленчуци и 293.3 хил. тона пресни плодове, което е с 10.8% и 5.2% повече спрямо същия период на 2020 г.
Увеличението на общия внос на пресни зеленчуци е свързано най-вече с по-големите доставки на домати (с 10.5 хил. тона или 14.2%), краставици (с 7.1 хил. тона или 34.8%) и пиперки (с 4.5 хил. тона или 17.5%). Повишение се наблюдава и при вноса на патладжани, зеле, лукови зеленчуци, гъби, марули и тикви – с между 4.9% и 26.5%. От друга страна, доставките на картофи спадат със 7.9% (3 хил. тона), а тези на моркови и репи – с 8.3% (1.2 хил. тона).
Близо половината от целия внос на пресни плодове за десетте месеца на 2021 г. се формира от цитрусови плодове и банани - общо 146.2 хил. тона, с 6.1% повече на годишна база. Внесените количества грозде, пъпеши, череши, дини, круши, ягоди и черупкови плодове нарастват в границите от 2.9% (грозде) до 42.9% (черупкови плодове) спрямо същия период на 2020 г., докато при прасковите, ябълките, кайсиите и сливите е налице намаление с между 9.7% (праскови) и 64.9% (сливи).
В рамките на последната седмица от земеделското министерство отчитат и ръст на средните цени на едро на зеле, оранжерийни краставици, картофи, вносни домати и червен пипер. На тържищата се повишават от 2.1% до 3.6%. Същевременно, оранжерийните домати и ябълките поевтиняват съответно с 0.4% и 3.1%.
Годишните ценови изменения при търговията на едро с основни плодове и зеленчуци са основно в посока нагоре. По-значително поскъпване е налице при доматите (оранжерийни и внос), картофите, краставиците (оранжерийни и внос) и зелето - с между 29.3% и 81.1%, а по-слабо – при ябълките – с 6,8%. Единствено цената на вносния червен пипер е под нивото отпреди една година - с 10.8%.