България с една стъпка надолу в световната класация по благосъстояние

Процесите през 2019 г. увеличават разликата в богатството между бедните и богати страни

България с една стъпка надолу в световната класация по благосъстояние

Снимка: Unsplash

Антония Симова Автор: Антония Симова

Ръстът на благосъстоянието на българите, който се наблюдава в последното десетилетие, се забавя през 2019 г., сочи проучването Allianz Global Wealth Report 2020. Нетните финансови активи на хората се увеличават само с 4.1%, изоставайки от дългосрочния растеж от 10.1%, като така България прави стъпка надолу в класацията на най-богатите страни и се нарежда на позиция 36 (финансови активи на глава от населението) от общо 60 държави.

С лекия ръст миналата година финансовите активи, с които разполагат българите, достигат близо 18 700 лв. (9586 евро). Въпреки че тази стойност все още е значително под някои западни, тя се е увеличила повече от два пъти през последните десет години.

Повишението, макар и леко, през миналата година се дължи основно на нарастването на парите в обращение и на обема депозити. Портфолиото на българските домакинства от финансови активи е доминирано от ценни книжа, които държат 46% дял, следват ги депозитите с 35% и застраховките и пенсиите с дял от 11%.

В допълнение към забавянето на благосъстоянието на българите миналата година задълженията им отбелязват ръст от 8.7%, което е доста над средното за последното десетилетие от 3.1%.

Коронакризата, която завладя света тази година, ще остави икономически белези в региона, но според доклада домакинствата в България са били готови да я посрещнат.

Успешна година

За цялата 2019 г. е отчетено най-силното увеличение на благосъстоянието в света от 2005 г. насам, въпреки че годината бе помрачена от социални вълнения, ескалиращи търговски конфликти и индустриална рецесия, става ясно от доклада. За това допринесоха централните банки със своята стимулираща политика, която движеше упорито нагоре фондовите пазари. Доказателство за това е, че класът на активите на ценни книжа расте с 13.7% през изминалата година, като растежът никога не е бил толкова бърз, откакто проучването започва да се изготвя.

Богат-беден

Процесите през 2019 г. увеличават разликата в богатството между бедните и богати страни. За първи път от началото на изследването най-големият ръст в благосъстоянието е именно за най-богатите страни и континенти – Северна Америка и Океания, с което се слага край на тенденцията за бърз подем на т.нар. „развиващи се пазари“. В резултат на това за трета поредна година те не успяват да изпреварят по ръст по-богатите региони, а процесът на догонването влиза във фаза „застой“, който се очаква да се затвърди и през 2020 г. благодарение на „безпрецедентните финансови оръжия“ на по-напредналите страни.

Все пак позитивната новина е за най-бедните региони – класата, която е под средната, намалява с 10% през изминалата година за сметка на по-горно разположената и високата. Въпреки този напредък светът остава място, изпълнено с неравенство – най-заможните 10% в световен мащаб (52 млн. души в обхванатите държави със средни нетни финансови активи) заедно притежават грубо 84% от общите нетни финансови активи през 2019 г. Сред тях най-богатият 1% е със средни нетни финансови активи от 1.2 млн. евро, т.е. държи почти 44% от тях.

Криза? Каква криза?

Въпреки затрудненото положение, в което изпаднаха милиони хора по света заради масовите съкращения и спирането на дейността на редица бизнеси, световните финансови активи се увеличиха с 1.5% за първото полугодие, като „виновник“ за това явление е основно бързото увеличение в обема на депозитите.

Коментари: 0