България ще подкрепи високата „зелена цел“, ако ЕС си плати

България ще подкрепи високата „зелена цел“, ако ЕС си плати

Снимка: Pixabay

920 ~ 2 мин. четене

България ще подкрепи по-високите цели на ЕС за намаляване на вредните емисии по „Зелената сделка“, ако получи достатъчно европейско финансиране. Това става ясно от актуализирана позиция на страната, приета от Министерски съвет днес.

Промяната на българската позиция е по повод предложеното от Европейската комисия за повишаване на целта за редуциране с 55% на емисиите СО2 до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Страната ни обаче поставя условия, за да го подкрепи – да се осигурят адекватни компенсаторни механизми, да се гарантира балансирано и справедливо разпределение на ползите и тежестите, съпътстващи прехода между отделните държави членки. „Постигането на така декларираните по-амбициозни цели ще бъде предизвикателство за България, поради което ще бъде необходимо адекватно финансиране, особено в рамките на бюджета на ЕС, при отчитане на националните нужди и специфики“, се казва в решението на МС.

“Евентуалното увеличение на енергийните цели на ниво ЕС следва да се реализира на база използване на най-разходооправдания потенциал и адекватни стимули, а не чрез налагане на нови по-високи обвързващи национални приноси от държавите членки“, се отбелязва в позицията. Според страната ни финансовите инструменти на ЕС следва да съдействат за постигане на заложените амбициозни цели.

Само преди месец премиерът Бойко Борисов призна, че трудно България ще се справи с ангажиментите по Зелената сделка.

„Представих проблемите на страната ни, заедно с още няколко държави, които имат ресурс като въглищата и го използват активно. Имаше много против ядрената енергия. Един тежък съвет, с който да се подготвим за декември с взимането на решение. Изводът, който мога да направя на база изказванията на колегите, е, че действително исканото от парламента 60-процентно намаление на вредните емисии може би ще стане 55% до 2030 г. Това е искането на всички, затова трябва много бързо да се подготвим с алтернативи за след 2030-а. Много трудно държави като България, Чехия и Полша ще се справят с тях”, каза министър-председателят след заседание, на което се обсъждаше бъдещето на „зелената сделка“.

Очаква се през декември да се вземе решение на европейско ниво за намаляване с 55% на вредните емисии до 2030 г.

Подкрепи Economic.bg