България вече е готова да въведе COVID сертификата за пътуване в ЕС 

Очаква се документът да улесни значително придвижването между европейските държави и да подпомогне ударения и все още силно чувствителен туризъм

България вече е готова да въведе COVID сертификата за пътуване в ЕС 

Снимка: Информационно обслужбане

1484 ~ 2 мин. четене

България е готова да въведе COVID сертификата за пътуване в Европейския съюз (ЕС) от 1 юни – месец по-рано от определената официална дата за влизането им в сила, ставайки една от първите в Блока. Това съобщиха от „Информационно обслужване“, които са провели успешни тестове и е завършил интеграцията на българската система с тази на Еврокомисията. Изпълнителният директор на „Информационно обслужване“ Ивайло Филипов увери, че българският документ е съобразен с всички препоръки на експертния съвет към Европейската комисия Е-Health Network. 

Новината за успешната интеграция идва два дни след като евролидерите одобриха официално регламента, според който той започне да важи от 1 юли 2021 г. Успешните тестове на „Информационно обслужване“ означават, че българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. Тези, които са готови, могат да започнат да издават документа още от следващия месец.

Централната система се очаква да започне работа още на 1 юни 2021 г. Според информацията обаче поървоначално ще бъдат издавани само сертификати за ваксинация, а документите за преболедуване и негативен тест се очаква да влязат в сила след средата на юни. Предстои да се разработи и мобилно приложение. 

По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен. ЕК определя три варианта на документа - за наличие на завършен ваксинационен цикъл с една от одобрените от ЕК ваксини срещу COVID-19, при негативен тест за наличието на вирус или при преболедуване. Трите варианта съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС ще могат да проверяват валидността му. 

Сертификатът за ваксинация съдържа информация за имена и датата на раждане на ваксинираното лице, кода по международната класификация на лекарствените средства, търговското наименование на продукта, производителя, партидата, датата на поставянето на ваксините, държавата на поставяне, ваксинационния център и други задължителни атрибути. 

При документа за наличие на негативен тест за наличие на вирус е описан вида на теста, датата на тестване, резултатите, производителя, лабораторията, която е извършила теста и др,, а сертификатът за преболедуване включва информация за датата на първия положителен тест за COVID-19 и валидността на сертификата. Важно е да се отбележи, че според изискванията на ЕК валидността на сертификата за преболедуване е не повече от 180 дни след първия положителен тест. 

Европейският зелен сертификат ще бъде част от електронното медицинско досие на пациента. Всеки български гражданин има достъп до своето досие през здравно-информационния портал на НЗИС чрез квалифициран електронен подпис (КЕП) и има достъп до него навсякъде по света, по всяко време. Разработената от „Информационно обслужване“ система ще прегенерира автоматично всички издадени досега сертификати в новия европейски формат, когато регламентът влезе в сила. Старите сертификати ще продължат да бъдат валидни на територията на България, като е предвиден гратисен период до 12 август 2021 г, за да се избегне струпването на хора за преиздаване. 

В момента експертите на „Информационно обслужване“ разработват апликация за мобилни устройства, която ще позволи на притежателите на здравни сертификати да разполагат с тях на мобилния си телефон или таблет, без да е необходимо да ги разпечатват на хартия и да се струпват пред личните лекари или ваксинационните центрове за издаване на документа. Това значително ще улесни гражданите при пътувания.

Коментари: 0