Българин е част от най-големия енергиен проект в света

Планът е да се построи огромно съоръжение за вятърна и слънчева енергия в безлюдната австралийска пустош на площ от 6500 кв. км

Българин е част от най-големия енергиен проект в света
3692 ~ 2 мин. четене

Българин е съосновател и съдружник в компанията CWP Renewables, която разработва най-големия „зелен проект“ в света. Димитър Енчев развива идеята в един от основните офиси на компанията е в София, където заедно с екипа си, от няколко години допринасят за разработката и стратегическото планиране на Energy Hub (AREH).

Какво е Energy Hub (AREH)

Проектът Asian Renewable Energy Hub е разработен от CWP Renewables (дъщерна компания на PostScriptum) в консорциум с инфраструктурния фонд ICE, инвестиционната банка MacQuarie и производителя на турбини Vestas.

Планът е да се построи огромно съоръжение за вятърна и слънчева енергия в безлюдната австралийска пустош на площ от 6500 кв. км в региона Пилбара в Западна Австралия. Веднъж построена, централата ще се превърне в най-голямата електроцентрала в света. Прогнозната му стойност е 36 млрд. долара, като ще създаде повече от 20 000 нови работни места.

Добрата новина за проекта е, че в края на октомври австралийското правителство го подкрепи и той получи статут на проект от национално значение, което е признание за стратегическата му значимост в прехода отвъд фосилни горива. С това федералното правителство се ангажира да ускори напредъка на проекта по отношение на оставащите разрешителни и да окаже пълна административна подкрепа.

Мегапроектът вече разполага с екологично разрешително за първите 15 000 МВ хибридно производство на вятърна и соларна генерация. Стабилният и първокласен вятърен и соларен ресурс в западна Австралия позволява производството на изключително евтин ток, от който ще бъде произвеждан зелен водород посредством електролиза.

„Различното и новото в този проект е не само мащабът му и плановете ни да достигнем 26 000 МВ хибридно производство на ток от вятър и солар, но и използването на този евтин ток за производството на зелен водород за експорт", казва Енчев. 

Само с проекти от такъв мащаб ще можем да постигнем целите за декарбонизация на световната икономика и да адресираме климатичната криза. Надяваме се нашият проект да бъде катализатор и след него да последват други такива“, споделя още той. 

„Зеленият водород и произведените от него деривати като зелен амоняк, ще имат все повече преки приложения в земеделието, корабоплаването и индустрията – сектори, силно базирани на фосилни горива, които трудно могат да бъдат електрифицирани. Проектът Asian Renewable Energy Hub поставя началото на един глобален преход към трансформиране на тези индустрии, които в момента са един от големите източници на парникови газове в света“, допълва Енчев.

Подкрепи Economic.bg