Българските фермери масово разпродават животни на кланиците
Липсата на работна ръка е сериозен проблем за месопреработвателите, както и сивият сектор

© ECONOMIC.BG / Красимир Свраков
Ценовият ръст при фуражите принуди голяма част от българските фермери да продават животните си на кланиците. Липсата на работна ръка, на пасища и сухата година са другите причини животновъдите да се разделят с животните си. Това каза за Economic.bg председателят на Асоциация за развъждане на месодайните породи говеда в България (АРМПБ) Стоян Чуканов.
В цяла България животновъдите разпродават стоката си. Днес видях няколко мои колеги в кланицата. Те не са отишли там на събор. При тези цени на фуража и на електричеството, няма смисъл да се гледат животни“, коментира Чуканов, който гледа 400 говеда.
"Стадата намаляват драстично. Цената на царевицата гони 60 стотинки за килограм, което е трикратно увеличение. Единственото решение е да заколим животните."
Чуканов е решил да продаде телетата тази година. „Няма как да се върже сметката. В момента коля каквото има угоено от миналата година. Не се издържа вече. Цените на фуража тази година притесниха сериозно бранша ни. Пшеницата не пада под 40 стотинки за килограм, а ечемикът е на цена колкото царевицата“, добавя той.
Земеделецът коментира, че много трудно се намира работна ръка за сектора.
В повечето случаи месодайните ферми са в пограничните райони на страната. В селските райони вече хората са на изчезване и е почти невъзможно да намериш работници. И малкото хора, които имаме, ги кътаме като писани яйца.“
Друг проблем, който засяга месопреработвателите, е сивият сектор. Според Чуканов 60% от българското месо се коли в сивия сектор. „Държавата не желае да въведе една простичка мярка. Ако се въведат мерки, подобни на тези за дървената мафия, джамбазите и техните микробуси ще изчезнат. Трябва да се спре нерегламентираният транспорт и клането в сектора“ категоричен е председателят на АРМПБ.