Бюджетната комисия одобри актуализацията на бюджета

Никой не беше против, а петима се въздържаха

Бюджетната комисия одобри актуализацията на бюджета
3608 ~ 2 мин. четене
Временната комисия по бюджет и финанси одобри актуализацията на бюджета за 2014 г. след 4 часа обсъждане. Никой не беше против, а петима се въздържаха. Преди това ресорната комисия прие и актуализацията на бюджета на НЗОК тази година.

На заседанието финансовият министър Владислав Горанов заяви, че като вносител му е трудно да защити актуализацията, защото не отразява нито едно от вижданията му за начина, по който трябва да се управляват публичните финанси.

"Внасяме законопроекта за актуализация на бюджета за 2014 г. само, за да отразим виждането си как трябва да се прави политика-честно, консервативно и пазейки, държавата като коректен платец. Ако нямахме идея, че натрупаните проблеми в отделните системи трябва да бъдат решени и финансирани, нямаше да внесем такава актуализация", посочи Горанов.

"Чува се от различни страни да свалим дефицита под 3%, да свием разходите. Да, и ние го искаме и ще го направим, но сега държавата трябва да бъде коректен платец", отсече Горанов.

Той акцентира, че най-голямото неблагополучие по отношение на бюджета за 2014 г. идва от твърде оптимистично планираната приходна част на бюджета. Според него тя е могла да се изпълни, но това е изисквало сериозни усилия, което не се е състояло. Резултатът е над 1,6 млрд. лв. по-малко приходи, отколкото министър Чобанов беше предложил. Не можаха да се овладеят и проблемите в здравеопазването. Прие се Закон за МВР, финансово необезпечен, който разду разходите в системата на МВР, подчерта финансовият министър.

В мотивите към проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет се посочва, че най-сериозен е проблемът с недостига на финансиране на поети ангажименти в Министерство на вътрешните работи. Необходимият допълнителен ресурс за издръжка на системата на МВР за 2014 г. е в размер 125.7 млн. лева, от които 110 млн. лева за разходи за персонал и 15.7 млн. лева за издръжка на системата на МВР за 2014 година. Оптимизирането и преструктурирането на разходите на МВР може да се осъществи единствено чрез структурирани реформи в министерството, което не може да се случи в краткосрочен план да края на годината.

Недостиг се очертава и при финансирането на социалните плащания по бюджета на Министерството на труда и социалната политика в размер на 50 млн. лв. По бюджета на Министерството на регионалното развитие има недостиг в размер на 16.4 млн. лева.

По бюджета на МЗХ също се очертава недостиг в размер на 16.4 млн. лева за разплащане на сключени договори. По бюджета на Министерство на правосъдието се очертава недостиг на средства в размер 5 млн. лева.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg