Бюджетната комисия ще гласува на второ четене по-високия акциз на IQOS

С промени между първо и второ четене Менда Стоянова предложи ставката върху бездимните цигари да е 40% от конвенционалните

Бюджетната комисия ще гласува на второ четене по-високия акциз на IQOS
568 ~ 1 мин. четене
Увеличението на акциза върху бездимните цигари ще бъде обсъдено на второ четене в бюджетната комисия в парламента днес, се вижда от програмата на Народното събрание. Между двете четения на законопроекта председателят на комисията Менда Стоянова внесе за разглеждане обещаните промени, според които акцизът върху тютюна за нагряване няма да е колкото този на конвенционалните цигари, а "само" 40% от неговия размер.

Ставката на нагреваеми цигари в момента е 26% от акциза на обикновените, или 152 лева на килограм тютюн. Обещанието на Менда Стоянова е акцизът да стане 233 лева на килограм тютюн, което означава, че акцизът върху нагреваемите тютюневи изделия, които в момента се предлагат у нас само от Philip Morris, ще достигне 40% от размера на акциза на конвенционалните цигари.

„Важно е, че това изделие измества конвенционалните изделие, това във времето ще се случа бързо. Нашият бюджет, който получава 2 милиарда лева годишно от акциз на цигари, не може да се лиши от тези 2 милиарда без да има комбинационен механизъм", каза Стоянова, цитирана от БНР.

С друг текст е оттеглено предложението, които бе дискутирано по-малко от обществото, а именно бирените опаковки над 5 литра да се облепват с бандероли.
Подкрепи Economic.bg