Цената на природния газ за декември скача с около 10%

Причината е поскъпването на синьото гориво на международните пазари

Цената на природния газ за декември скача с около 10%

Снимка: Pexels

1072 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Цена на газа в България

От днес цената на природния газ в България нараства с около 10% и през декември един мегаватчас ще струва 102.33 лв.(52.32 евро) без такси и налози. Това стана, след като Комисията за енергийно и водно регулиране прие актуализираното заявление на обществения доставчик „Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на месечната цена.

За предходния месец ноември утвърдената от регулатора цена беше 93.19 лв./MWh, което бе понижение с 1.4% спрямо тази за октомври. Като цяло обаче синьото гориво поскъпва устойчиво през последните месеци. 

Като основна причина за повишението през декември се изтъква скокът на природния газ на международните пазари. За сравнение, усреднените цени на европейските газови пазари за доставки през декември 2021 г. надвишават 83 EUR/MWh. 

Независимо от това, по данни на „Булгаргаз“ ЕАД, цената, която дружеството предлага за българския пазар остава с около 35% по-ниска от цените на европейските газови хъбове. По този начин за потребителите у нас се осигурява значително ценово предимство, в сравнение с потребителите в Европа“, изтъкват от КЕВР.  

Цената, която КЕВР утвърждава ежемесечно, засяга крайните снабдители и лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg