МФ се поправи: Добавката към пенсията ще е само 60 лв.

По-рано днес финансовият министър Валери Белчев обяви, че добавките ще останат 120 лв., както досега

МФ се поправи: Добавката към пенсията ще е само 60 лв.

Снимка: Economic.bg/Архив

15715 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Бюджет 2022

През месец септември тази година Народното събрание със Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г. определи минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 25 декември – 370 лв. 

В подготвяната от служебното правителство дискусионна рамка – Базов сценарий и основни допускания за Бюджет 2022 –  са включени разчети за минимална пенсията за осигурителен стаж и възраст, която да е 370 лв., а от 1 юли осъвременяване на размера ѝ по реда на чл. 100 от КСО или по т.нар. „швейцарско правило“.

Допълнително за периода от януари до юни  2022 г. е предвидено изплащането на допълнителни суми (добавки) към пенсиите в размер на 60 лв. като мярка за подкрепа на всички пенсионери във връзка с продължаващото разпространението и динамиката на COVID-19.

Това се посочва в официална позиция на Министерството на финансите, изпратена до медиите като корекция на днешното изявление на ръководителя на ведомството – Валери Белчев, който обяви, че добавката ще е 120 лв. Така се оказа, че минималната пенсия ще стане 490 лв. от януари – близо до реалната заплата, която получават трудещите се на минимална заплата.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg