Цените на храните в света достигнаха 6-годишен връх

Това е най-големият месечен ръст от 2012 г.

Цените на храните в света достигнаха 6-годишен връх

Снимка: Unsplash

Цените на храните вървят устойчиво нагоре от края на пролетта и през ноември удариха шестгодишен връх. Индексът дори отчете най-големия месечен ръст от юли 2012 г., обяви хранителната агенция на ООН – ФАО, цитирана от Reuters.

Индексът, който измерва динамиката в цените на кошница от продукти като зърнени храни, растителни мазнини, млечни продукти, месо и захар, достигна 105 пункта миналия месец. За сравнение през октоврми той беше на ниво от 101.1 пункта. 

Базираната в Рим организация допълни в изявление, че реколтата от зърнени култури в световен мащаб запазва тенденцията си към годишен рекорд през 2020 г., въпреки че прогнозата за обема ѝ се намалява за трети пореден месец.

Цените на растителните мазнини доведоха до повишаване на общия индекс, нараствайки с 14.5% на месечна база. Увеличението се дължи главно на нарастването на цените на палмовото масло, свързано с рязкото свиване на глобалните запаси.

Индексът на цените на зърнените култури отчете по-умерен ръст от 2.5% през ноември в сравнение с предходния месец. На годишна база той около 19.9%. Експортните цени на пшеницата бяха изтласкани по-високо в резултат на „намалените перспективи за реколта“ в Аржентина, докато тези на царевицата бяха вдигнати отчасти поради по-ниските прогнози за реколтата в САЩ и Украйна. Цените на ориза се задържаха почти без промяна.

Средните цени на захарта се увеличиха с 3.3% от октомври на фона на опасенията от бъдещ дефицит в световното производство. Причина е лошото време, което засегна перспективите за реколтата в Европейския съюз, Русия и Тайланд.

Индексът на млечните продукти се покачи с 0.9% през миналия месец до почти 18-месечен връх. Ръстътъ отчасти е обусловен от цените на маслото и сиренето. Индексът на месото също се повиши с 0.9%, завършвайки серия от девет последователни месечни спадове. Той обаче намалява с 13.7% на годишна база.

ФАО ревизира прогнозата си за сезона на зърнените култури през 2020 г. за трети месец поред, намалявайки я до 2.742 млрд. тона. За сравнение предходните очаквания бяха за 2.75 млрд. т. Това обаче все още представлява рекордно високо ниво и е с 1.3% над миналогодишното. 

Коментари: 0