Централните банки не трябва да избързват с дигиталните валути

Ако новите електронни портфейли се въведат преди недостатъците им да бъдат отстранени, това би разрушило световния валутен ред

Централните банки не трябва да избързват с дигиталните валути

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Голямата финансова криза пося недоверие в световния валутен ред, раждайки биткойн и безброй имитиращи го криптовалути. Въпреки това едва в средата на 2019 г., когато Facebook обяви плановете си да стартира Libra, властите започнаха да мислят за новата ниша. Желанието на държавите да контролират дигиталните портфейли е толкова силно, че националните цифрови валути вече изглеждат неизбежни, пише Financial Times.

През миналата седмица Народната банка на Китай разшири изпробването на прототип на дигитален юан, включвайки трите най-големи градски клъстери в страната – региони, които заедно обхващат 400 милиона души. Клонът на Федералния резерв в Бостън заяви в четвъртък, че ще си сътрудничи с Масачузетския технологичен институт (MIT) в работна група, разглеждаща „възможностите и ограниченията пред различните технологии за дигитални пари на централните банки“. 

Тези централни банки не са единствените. След като кешът е напът да изчезне в Швеция, плановете на Riksbank за собствена цифрова валута напредват. Групата на тридесетте, орган от настоящи и бивши шефове на централни банки и банкери от частния сектор, наскоро публикува доклад по темата. Банката за международни разплащания, така наречената банка на централните банки, създаде иновационен център с поделения във водещите финансови хъбове, за да проучва дигиталните валути, наред с други технологии. 

Libra ни показа липсата на лесен и удобен начин хората и фирмите да извършват трансгранични плащания. Централните банки вече не само признават проблема, но и инвестират значителни средства в опитите си да го решат. Добре е също, че властите осъзнаха заплахата от частния сектор. Не искаме да се връщаме към свят като този от финансовата паника през 1907 г., когато липсата на американска централна банка означаваше, че предпочитанията на JPMorgan и подобните й банки определят кои бизнеси да оцелеят и кои да фалират по време на кризата.

Рискове

Централизираните счетоводни книги ще съдържат плашещи количества информация за поведението на гражданите. Въпреки че застъпниците твърдят, че транзакциите могат да бъдат анонимни, това със сигурност би довело до вид непочтена финансова дейност от централните банки, в която те често обвиняват биткойн. Подкрепените от държавата цифрови пари биха могли също да ускорят отлива от кеша, който вече е засегнат от пандемията. Осъзнаващи възможната обществена съпротива, централните банкери са категорични, че ще продължат да произвеждат физическа валута. Разходите за отпечатването и разпространението обаче са необосновани на фона на все по-малката й употреба.

Държавните дигитални валути може също да подкопаят банките, особено по време на кризи. Ако хората могат да банкират директно с държавата, тогава би изглеждало глупаво да са поема риска от депозиране на пари в частен кредитор. Междувременно, бързото разработване от Китай на цифрова валута на централната банка има потенциала да разруши световния валутен ред. Пекин ясно изрази желанието си да оспори доминацията на долара като предпочитана глобална валута. Дигиталният юан ще подпомогне тази цел и ще заобиколи западните трансгранични разплащателни системи, като Swift, които САЩ използват за налагане на санкции.

По-добре би било времето и усилията да се вложат в модернизиране на съществуващите платежни мрежи, а не в преследване на възможности, които при всичките си иновации, могат да създадат повече проблеми, отколкото да решат. В някои държави обаче цифровите валути изглеждат неизбежни. Но тъй като Libra вече не e непосредствена заплаха, централните банки не трябва да прибързват с тях. При толкова много предизвикателства, които трябва да се вземат предвид, правилният подход е жизненоважен.

Коментари: 0