Maersk очаква „значителен спад“ на глобалната търговия

Въпреки коронакризата, най-голямата шипинг компания в света изненадва с резултати

Maersk очаква „значителен спад“ на глобалната търговия

Снимка: Pixabay

580 ~ 1 мин. четене

Най-голямата шипинг компания в света - базираната в Копенхаген Maersk – надмина очакванията и отчете по-голяма печалба за второто тримесечие на годината. В отчета си конгломератът заявява, че очаква обемът на международната търговия да се възстанови отчасти през третото тримесечие на годината, но предупреди за „значителен спад“ на годишна база, предава CNBC.

Въпреки че бе негативно засегната от „резкия спад на обемите“ през второто тримесечие, а приходите ѝ паднаха с 6.5% спрямо същия период миналата година, докато глобалната икономика изпадна в колапс заради пандемията, Maersk повиши целогодишните си прогнози в сряда.

Компанията отчете 25% ръст на печалбата преди лихви, данъци и амортизация (EBITDA) до 1.7 млрд. долара, изпреварвайки очакванията на анализаторите за сума в размер на 1.575 млрд. долара. Maersk, често смятан за водач в глобалната търговия, сега очаква EBITDA за 2020 г. в размер между 6 и 7 млрд. долара, над първоначалните очаквания за печалба от 5.5 млрд. долара.

Спадът на приходите пък е свързан с 16% спад на океанската дивизия на компанията, което Maersk заяви, че „частично се компенсира от повишените тарифи за товари и увеличените приходи за движение в терминалите“.

„Като резултат от блокадите, затворените граници и забраните за пътуване по света, изпитахме значителни проблеми със задържането на работата на нашите моряци, когато техните контракти изтичаха - постоянен въпрос, който ни вълнува сериозно и с който активно се занимаваме“, заяви изпълнителният директор на компанията Сьорен Скоу в отчета на Maersk.

Паричната възвръщаемост на инвестирания капитал на компанията нараства с 3.6 пр. пункта до 12.5% и според Скоу финансовият отчет е индикация, че Maersk е „добре позиционирана финансово и стратегически, за да успее да излезе по-силна от кризата“.

Подкрепи Economic.bg