Исландската алтернатива за овладяване на коронавируса

ЕС насърчава правителствата да прилагат мерки, основани на доказателства

Исландската алтернатива за овладяване на коронавируса

Снимка: Pixabay

Новите огнища на коронавирус отново застрашиха туризма в Европа. Испания и Франция губят туристи, а в Италия и Гърция се въвеждат нови ограничения. Европейският съюз търси варианти за стимулиране на свободното движение и обмисля нови схеми за влизане, като например двойно тестване за COVID-19 на всички пътуващи.

Политиката на едностранна реакция на страните предизвиква безпокойство в Брюксел: в централата на ЕС казват, че затварянето на границите и ограниченията за пътуване пречат на възстановяването на движението в Европа. Затова ЕС насърчава правителствата да прилагат мерки, основани на доказателства.

Брюксел съветва държавите да вземат предвид стратегиите и обемите на тестване, прилагани във всяка страна. Обсъжда се продължаване на тази политика и въвеждането на двойна схема за тестване за коронавирус. Тя започва да се прилага в Исландия от днес 19 август.

Исландска алтернатива 

Пристигащите в страната ще могат да избират между двойна процедура за тестване и 5-6 дни изолация или задължителна 14-дневна карантина. Лицата, които изберат първия вариант, трябва да преминат два PCR теста след влизането си в Исландия – един още при пристигането си, а вторият 5-6 дни по-късно, като през това време трябва да останат в карантина. Цената за тестване се плаща само за първия и тя е около 55 евро, вторият тест е безплатен.

Онези, които дадат отрицателни резултати вече няма да трябва да се съобразяват с други специални предпазни мерки. В случай че резултатът от теста е положителен, те трябва да се самоизолират.

Пътуващите, избрали 14-дневна карантина, няма да трябва да се подлагат на нито един тест.

Двойният скрининг е наложен от правителството на Исландия в опит да доведе до по-безопасни резултати и да се предпази населението. Въпреки че исландското правителство провежда политика за тестване при пристигане от 15 юни (пътуващите могат да продължат пътуването си, след като излезе отрицателен резултат), инфекциите с Covid-19 се ускоряват в две идентифицирани групи, което налага ревизия на ограниченията.

Въпреки че новият модел все още включва период на самоизолация, той ще намали настоящите ограничения с две трети, като същевременно ще предпази обществото от риска от заразяване.

Според премиера Катрин Якобсдоти „заради широкото въздействие, което може да има инфекцията върху функционирането на нашето общество, правителството реши да засили нашите мерки за скрининг на границите, за да ограничи допълнително броя на инфекциите, влизащи в страната. Тези мерки ще бъдат преразгледани и в зависимост от това как се развива ситуацията, както в страната, така и в международен план“, посочи премиерът Катрин Якобсдотир.

Премиерът е уверен, че „добре установените мерки“ за проследяване, тестване и изолиране ще продължат да играят важна роля.

Към модела поглежда и Великобритания 

Във Великобритания също поглеждат към въвеждането на този модел. Съветниците на правителството от компанията Sage казват, че предоставянето на възможности за тестване за международните пристигащи може да сложи край на "карантинната рулетка", която в момента работи. Стратегията за двоен тест, подобна на новата политика на Исландия, би позволила карантината да бъде съкратена от 14 на 10 дни, като същевременно се сведе до минимум рискът от заразяване в общността.

Консултантът от The PC Agency Пол Чарлз също смята, че британското правителството трябва да направи нещо. Обединеното кралство изостава от други страни, които изграждат доверие в пътуването чрез по-обширни програми за тестване.

Най-малкото трябва да се поддържа масово тестване, за да върнем бизнес и развлекателни пътувания на крака“, казва той.

Коментари: 0