ЦГМ обеща до месец е-билет в градския транспорт в София

Изненадващо транспортният оператор ще стартира тикет системата по-рано

ЦГМ обеща до месец е-билет в градския транспорт в София

Снимка: Красимир Свраков

До месец софиянци ще могат да си купуват през телефона и еднократен електронен билет за пътуване с градски транспорт. Новината дойде изненадващо по време на заседание на транспортната комисия към Столичния общински съвет от директора на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев, който само преди дни заяви, че тикет системата ще е готова едва през май. Това, че системата ще се забави с повече от половин година предизвика силно недоволство сред софиянци, които в пандемичната ситуация се чудят откъде да си закупят билет за пътуване.

По думите на Дилчев опцията за закупуване на билет електронно се очаква да е налична в средата на февруари. В момента през платформата на Центъра за градска мобилност mpass може да се купи само дневна карта на цена от 4 лв. за неограничен брой пътувания през деня.

Валидаторите са с QR и NFC четци, което позволява на пътниците да пътуват освен с карти, с безконтактни банкови карти, мобилен телефон и смарт часовници и други интелигентни устройства. На практика те ще служат като билет или карта. Пътникът трябва да доближи кредитната или дебитната си карта до валидатор и така автоматично ще се регистрира валидация в Системата. В рамките на деня тикет системата следи успешните валидации и след приключването на деня извършва еднократно таксуване по най-изгодната за пътника тарифа.

Вече всичките 1108 превозни средства от наземния градски транспорт са оборудвани с 3914 валидатора, над 3300 бордови компютри и принтери, 3934 видеокамери, над 1100 паник бутона за шофьорите и др. Приключило е внедряването на системата в метрото, като там вече новите валидатори работят. Очаква се тези в автобусите, тролеите и трамваите да заработят до края на януари, отчете Дилчев.

Готов е и новият уеб портал на ЦГМ. Оттам ще може да се подаде заявка за издаване или зареждане на карта, да се разгледа личната история на пътуванията и др.

Коментари: 0